Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Βραχνάδα,  όταν σημαίνει κάτι σοβαρό

λευκοπλακία, βραχνάδα

Λευκοπλακία η αιτία της βραχνάδας

Η λευκοπλακία των φωνητικών χορδών παρουσιάζεται ως μία υπόλευκη πλάκα συνήθως μονόπλευρα. Πρόκειται για προκαρκινωματώδη βλάβη,  η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο της φωνητικής χορδής. Όταν  η εξωτερική οπτική εξέταση με την ενδοσκόπηση του λάρυγγα δεν επιτρέπει τον αποκλεισμό της κακοήθειας με βεβαιότητα, τότε απαιτείται βιοψία και ιστολογική εξέταση.

Αιτίες της λευκοπλακίας

Οι συχνότερες αιτίες που προάγουν την ανάπτυξη της λευκοπλακίας της φωνητικής χορδής και του καρκίνου του λάρυγγα είναι το κάπνισμα τσιγάρων και η κατανάλωση αλκοόλ. Το ιατρικό ιστορικό των πασχόντων επιβεβαιώνει στη  συντριπτική πλειοψηφία την ύπαρξη τουλάχιστον ενός εκ των δύο αυτών παραγόντων κινδύνου.

Επιπλέον, η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, δηλαδή η αντίστροφη ροή του γαστρικού οξέος στην περιοχή του λάρυγγα και του φάρυγγα θεωρείται ότι επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη της λευκοπλακίας.

Λευκοπλακία στη φωνητική χορδή μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της χρόνιας λαρυγγίτιδας. Σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια επίμονη λαρυγγίτιδα κυρίως λόγω του καπνίσματος, η λευκοπλακία μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί δευτερευόντως σε καρκίνο της φωνητικής πτυχής.

Η βραχνάδα σύμπτωμα της λευκοπλακίας

Η λευκοπλακία των φωνητικών χορδών συνήθως προκαλεί βραχνάδα, η σοβαρότητα της οποίας είναι ανάλογη με την έκταση της νόσου. Βραχνάδα είναι γενικότερα το βασικό σύμπτωμα σε ασθένειες των φωνητικών πτυχών. Όταν η βλάβη μεγαλώσει σε σημαντικό μέγεθος, οι ασθενείς μπορεί να έχουν μια μόνιμη αίσθηση ξένου σώματος στο λαιμό τους και δυσκολία κατά την κατάποση.

Θα πρέπει να επισημανθεί  εδώ, ωστόσο, ότι το σύμπτωμα της βραχνάδας από μόνο του δεν είναι μια πειστική ένδειξη για μια καλοήθη ή κακοήθη πάθηση των φωνητικών πτυχών. Επομένως, οποιαδήποτε βραχνάδα  επιμένει περισσότερο από δύο έως τρεις εβδομάδες πρέπει να εξετάζεται επειγόντως από ειδικό ΩΡΛ με λαρυγγοσκόπηση .

Θεραπεία λευκοπλακίας

Χειρουργική επέμβαση φωνής
Φαρμακευτική αγωγή – Εισπνοές

Επειδή η λευκοπλακία της φωνητικής χορδής θα μπορούσε να είναι πρόδρομος του καρκίνου του λάρυγγα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ιστολογική εξέταση για να αποκλειστεί οποιαδήποτε κακοήθεια. Για το λόγο αυτό, μια μικρολαρυγγοσκόπηση είναι η χειρουργική μέθοδος επιλογής.

Ωστόσο, η εντατική αντιφλεγμονώδης θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή και εισπνοή επιτρέπεται για περίπου 10 ημέρες για να προσπαθήσει να θεραπεύσει τις νεοεμφανιζόμενες λευκές οριοθετημένες πλάκες.

Εάν  η φαρμακευτική  θεραπεία αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία επίδραση στις βλάβες, μια χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

ακουστικό τραύμα-ωρλ-παπαγιάννη

Ακουστικό τραύμα

Τι είναι το ακουστικό τραύμα; Ακουστικό τραύμα ονομάζουμε μία βλάβη  στο εσωτερικό αυτί που προκαλείται συχνά από την έκθεση σε ένα θόρυβο υψηλής έντασης. Αυτή η ζημιά μπορεί να συμβεί μετά από έκθεση σε ένα μόνο, πολύ δυνατό θόρυβο ή μετά από την έκθεση σε θορύβους σε σημαντικά υψηλά ντεσιμπέλ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μερικοί […]

Περισσότερα
ευπαθείς ομάδες

Ευπαθείς ομάδες: ποιες είναι και τι πρέπει να κάνουν για τον Κορωνοϊό.

Ποια άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοκατασταλμένοι) είναι περισσότερο ευάλωτοι να νοσήσουν σοβαρά, εφόσον προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. Βάσει των μέχρι τώρα επιστημονικών δεδομένων, η σοβαρή νόσηση αφορά κυρίως σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών. Τα περισσότερα […]

Περισσότερα

Πονόλαιμος, Πότε παίρνω αντιβίωση ;

Μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει λανθασμένα ότι η αντιμετώπιση του πονόλαιμου γίνεται μόνο με αντιβιοτικά και γι’ αυτό ζητά επίμονα την χορήγησή τους. Η αλήθεια είναι ότι τα αντιβιοτικά βοηθούν και είναι αποτελεσματικά μόνο στις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ δεν ωφελούν σε τίποτα στις ιώσεις.

Περισσότερα