Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση (ΛΦΠ)

Γενικά

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση αναφέρεται στην παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου, δηλαδή οξέων και ενζύμων, όπως η πεψίνη, τα οποία οδηγούν σε συμπτώματα από την περιοχή του φάρυγγα και του λάρυγγα. Η ΛΦΠ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από την περιοχή του λάρυγγα είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ο άμεσος τρόπος είναι μέσω του ερεθισμού του λάρυγγα από την επαφή του με το όξινο περιεχόμενο του στομάχου. Ο έμμεσος τρόπος περιλαμβάνει τις παθολογικές μεταβολές του λάρυγγα λόγω της αντίδρασής του σε παθολογία από την παλινδρόμηση άλλων οργάνων όπως ο οισοφάγος.

Τυπικά ΛΦΠ συμπτώματα είναι το βράγχος φωνής/δυσφωνία, το αίσθημα ξένου σώματος στο φάρυγγα, η ήπια δυσφαγία, ο χρόνιος βήχας και το μη αποτελεσματικό καθάρισμα του λαιμού.

Οι περισσότεροι ασθενείς δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από ΛΦΠ αφού μόνο το 35% αναφέρουν οπισθοστερνικό καύσο (κάψιμο στο στήθος μετά το φαγητό κυρίως).

Διαφορά της ΛΦΠ από την ΓΟΠ (Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση)

Αν και το όξινο περιεχόμενο του στομάχου είναι κάτι το κοινό μεταξύ της ΓΟΠ και της ΛΦΠ, υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στις 2 δύο καταστάσεις , ώστε η ΛΦΠ να αποτελεί ξεχωριστή νόσο.

  1. Στη ΓΟΠ προεξάρχει ο οπισθοστερνικός καύσος , ενώ στη ΛΦΠ μόνο το 35% των ασθενών θα εμφανίσουν αυτό το σύμπτωμα.
  2. Η πλειοψηφία των ασθενών με ΓΟΠ θα έχουν στοιχεία οισοφαγίτιδας σε βιοψία, ενώ μόνο το 25% των ασθενών με ΛΦΠ θα έχει θετική βιοψία.
  3. Στη ΓΟΠ πάσχει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας και υπάρχει συσχέτιση με την κατακεκλιμένη θέση, ενώ στη ΛΦΠ πάσχει ο ανώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας και υπάρχει συσχέτιση με τον ασθενή σε όρθια θέση και κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης και χειρισμού Valsalva.
  4. Πολύ μικρότερη ποσότητα γαστρικού υγρού αρκεί να προκαλέσει ΛΦΠ από αυτή που απαιτείται για τη δημιουργία ΓΟΠ.

Κλινικές εκδηλώσεις της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης

  • Δυσφωνία ή βράγχος φωνής
  • Βήχας
  • Αίσθημα ξένου σώματος
  • Καθάρισμα του λαιμού
  • Δυσφαγία

Η ΛΦΠ έχει συσχετιστεί επιπλέον με συμπτώματα ρινικής απόφραξης, κοκκιώματα των φωνητικών χορδών, λαρυγγόσπασμο, οίδημα Reinke και πολύποδες του λάρυγγα.

Διάγνωση

Οι πιο πολλοί ασθενείς διαγιγνώσκονται με βάση το ιστορικό τους και την εικόνα του λάρυγγα στη λαρυγγοσκόπηση. Τυπικά στη λαρυγγοσκόπηση ο λάρυγγας παρουσιάζει οίδημα (πρήξιμο-διόγκωση) και κυρίως στο πίσω τμήμα του.

Κάποιες φορές λείπουν τα στοιχεία από τη λαρυγγοσκόπηση, ωστόσο με την προυπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της νόσου σε σχετικό ερωτηματολόγιο, η διάγνωση της νόσου ισχυροποιείται.

Άλλος ένας τρόπος για να διαγνώσουμε τη ΛΦΠ είναι η θεραπεία. Αν δηλαδή ο ασθενής ανταποκριθεί θετικά σε αγωγή για καταπολέμηση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης, τότε και πάλι μπαίνει η διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Γενικά μέτρα – συνδυασμός δίαιτας και αλλαγών συμπεριφοράς – είναι ο θεμέλιος λίθος της αντιμετώπισης της νόσου. Ακολουθεί η φαρμακευτική αγωγή με διάφορα σκευάσματα.

  1. Δίαιτα

Να αποφεύγονται τροφές και ροφήματα που περιέχουν καφείνη (καφές, τσάι, σόδα) το αλκοόλ, η σοκολάτα και η μέντα. Επίσης να αποφεύγονται η μαρμελάδα, οι διάφορες σως, τα καυτερά όπως η μουστάρδα, καυτερή πιπεριά, πιπέρι.

Ενδείκνυνται τροφές που έχουν pH>4.6 όπως το κρέας, το γάλα, τα θαλασσινά και τα φρέσκα λαχανικά.

  1. Συμπεριφορά

Συστήνεται διακοπή του καπνίσματος.

Συστήνονται πολλά και μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας.

Να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση για 2 ώρες μετά το γεύμα.

Να αποφεύγεται η κατάκλιση πριν περάσουν 3 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα.

  1. Φαρμακευτική αγωγή
  • Αντιόξινα
  • Η2 ανταγωνιστες
  • Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων