Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Πλαστική ρινικού διαφράγματος - Κογχοπηξία

Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

Το οστό και ο χόνδρος από τα οποία αποτελείται το ρινικό διάφραγμα χωρίζει τη μύτη στις δύο ρινικές κοιλότητες. Το ρινικό διάφραγμα καλύπτεται από το ρινικό βλεννογόνο, έναν ειδικό τύπο δέρματος με πολύ πλούσια αγγείωση.

Ιδανικά, η δεξιά και η αριστερή ρινική κοιλότητα είναι ισομεγέθεις. Ωστόσο, το 80% των ανθρώπων έχουν μια σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, δηλαδή το διάφραγμά τους δεν είναι ευθειασμένο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως είναι η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής.

Τι προκαλεί τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Ένας τραυματισμός ή ένα ατύχημα μπορεί να προκαλέσει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Ωστόσο, ακόμη και άνθρωποι χωρίς ιστορικό τραυματισμού ή κατάγματος της μύτης και με φυσιολογική ανάπτυξη μπορεί να έχουν ένα σκολιωτικό διάφραγμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;

1. Δυσκολία της αναπνοής μέσω της μύτης, συνήθως από το ένα ρουθούνι

2. Συχνές παραρρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδες)

3. Ρινορραγίες

4. Ροχαλητό στα παιδιά

5. Ροχαλητό και αναπνοή μόνο μέσω του στόματος στους ενήλικες

Ποια είναι η αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;

Όταν υπάρχει σοβαρού βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και τα συμπτώματα είναι τόσο σημαντικά ώστε να χρειαστεί παρέμβαση από τον ιατρό, τότε ο ΩΡΛ πιθανόν να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος είναι η ενδεδειγμένη επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης σε συνδυασμό πάντα με κογχοπηξία, δηλαδή μείωση του μεγέθους των ρινικών κογχών, δομών που βρίσκονται μέσα στη ρινική κοιλότητα και έχουν πολύ σημαντικές λειτουργίες, όπως εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα και απομάκρυνση μικροοργανισμών.

Η διαφραγματοπλαστική πραγματοποιείται μέσα από τα ρουθούνια, έτσι δεν έχει ο ασθενής καμία μελανιά ή εξωτερικό σημάδι. Κάθε άνθρωπος φυσικά έχει τις ιδιαιτερότητες του κι έτσι η τεχνική μπορεί να διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 1 με 1,5 ώρες και εξαρτάται από τον τύπο της παραμόρφωσης του ρινικού διαφράγματος. Η επέμβαση γίνεται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση το σκολιωτικό τμήμα του διαφράγματος αφαιρείται και άλλοτε επανατοποθετείται σε άλλη θέση και άλλοτε όχι. Η διαφραγματοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με ρινοπλαστική για το καλύτερο λειτουργικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα, αφού με τη ρινοπλαστική αλλάζει άλλοτε σε άλλο βαθμό και το σχήμα της μύτης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο ασθενής να εμφανίσει μώλωπες μετά το χειρουργείο.

Η πλαστική του ρινικού διαφράγματος δεν πραγματοποιείται σε παιδιά και νέους κάτω των 17 ετών γιατί μέχρι τότε συνεχίζει η ανάπτυξη αυτής της συγκεκριμένης περιοχής. Εξαιρέσεις αποτελούν συγκεκριμένες παραμορφώσεις που αφορούν κάποια κληρονομικά νοσήματα.

Επίσης η διαφραγματοπλαστική μπορεί και να συνδυαστεί με χειρουργείο στους παραρρίνιους κόλπους, αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Ποιες είναι οι πιο συχνές επιπλοκές της πλαστικής του ρινικού διαφράγματος;

1. Ρινορραγία

2. Μόλυνση του χειρουργικού τραύματος

3. Διάτρηση (δημιουργία τρύπας) στο ρινικό διάφραγμα

4. Μούδιασμά των πάνω δοντιών και της μύτης

5. Συνέχεια ιστών μεταξύ κόγχης και διαφράγματος

6. Διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (πολύ σπάνια)