Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Ίλιγγος – Ζάλη

Τι είναι η ζάλη και ο ίλιγγος;

Η ζάλη είναι ένα αίσθημα που περιγράφεται δύσκολα, συχνά όμως περιλαμβάνει το αίσθημα ότι το άτομο ή το περιβάλλον περιστρέφεται ή ότι το άτομο γέρνει προς τη μία πλευρά ή ότι πρόκειται να πέσει ή ακόμη και να πεθάνει. Κατά τη ζάλη ίδιος, κανείς μπορεί να εμφανίζει πονοκέφαλο ή να νιώθει το κεφάλι του ελαφρύ. Η βάδιση σε ευθεία γραμμή συχνά καθίσταται πολύ δύσκολη στον άνθρωπο που παραπονείται για ζάλη.

Ο συγκεκριμένος τύπος ζάλης, κατά τον οποίο υπάρχει το στοιχείο της περιστροφής, της κλίσης προς τη μία πλευρά και του αισθήματος του “σαν να βρίσκομαι σε βάρκα” χαρακτηρίζεται ως ίλιγγος. Μπορεί να νιώθει κανείς δηλαδή ότι ο ίδιος περιστρέφεται ή ότι το δωμάτιο περιστρέφεται, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει.

Ο ίλιγγος είναι σύμπτωμα και οφείλεται είτε σε παθήσεις του εσωτερικού αυτιού είτε του εγκεφάλου.

Σύνοδα συμπτώματα ιλίγγου

  • Ναυτία και έμετοι
  • Πονοκέφαλος και φωτοευαισθησία και φωνοευαισθησία (ο ασθενής δεν αντέχει το φως και τους θορύβους)
  • Διπλή όραση, δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση
  • Κοφτή και γρήγορη αναπνοή – δύσπνοια
  • Ιδρώτας

ίλιγγος

Συχνά αίτια ιλίγγου

  1. Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως ή ίλιγγος θέσεως ή απλά ίλιγγος

Πρόκειται για έναν τύπο ιλίγγου που προκαλείται από συλλογή ασβεστίου στο έσω αυτί. Ο ίλιγγος αυτός διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και συχνά παράγεται με τις διάφορες κινήσεις της κεφαλής. Θεραπεύεται με συγκεκριμένους χειρισμούς και όχι φαρμακευτική αγωγή.

  1. Νόσος του Meniere

Πρόκειται για νόσο που χαρακτηρίζεται από ίλιγγο, βουητά στο ένα αυτί συνηθέστερα και βαρηκοΐα άλλοτε άλλου βαθμού. Το αίτιο της είναι μάλλον η συλλογή υγρού στο έσω αυτί. Ο ίλιγγος διαρκεί από λεπτά έως ώρες. Η θεραπεία εξατομικεύεται.

  1. Αιθουσαία νευρίτιδα

Επίσης γνωστή ως λαβυρινθίτιδα προκαλείται μάλλον από κάποιον ιό που προκαλεί οίδημα του νεύρου ισορροπίας (αιθουσαίου νεύρου). Οι ασθενείς με αυτή τη νόσο παρουσιάζουν ξαφνικό και σοβαρού βαθμού ίλιγγο, ναυτία, εμέτους, δυσκολία να περπατήσουν ή και ακόμη να σηκωθούν από το κρεβάτι. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν βαρηκοΐα στο ένα αυτί.

  1. Κρανιοεγκεφαλική κάκωση – τραυματισμός της κεφαλής

Το αιθουσαίο σύστημα μπορεί να επηρεαστεί με διάφορους τρόπους και να οδηγήσει σε ίλιγγο.

  1. Φάρμακα
  2. Ημικρανίες

Υπάρχει μία κλινική οντότητα, η αιθουσαία ημικρανία, κατά την οποία μία ημικρανική κεφαλαλγία μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο.

  1. Άλλα Νοσήματα του Εγκεφάλου

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η εγκεφαλική αιμορραγία ή η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν επίσης να προκαλέσουν ίλιγγο. Θα συνυπάρχουν όμως κ άλλα συμπτώματα με αυτές τις καταστάσεις.

Αντιμετώπιση του ιλίγγου

Για τους περισσότερους ανθρώπους ο ίλιγγος είναι ένα σύμπτωμα που τους απασχολεί οπωσδήποτε, δεν είναι όμως συνήθως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η αντιμετώπιση του ιλίγγου στοχεύει στην εξάλειψη της αιτίας που τον προκαλεί και φυσικά και των συμπτωμάτων καθ’ αυτών.

  1. Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Πιθανή φαρμακευτική αγωγή:

  • Αντισταμινικά
  • Φάρμακα κατά της ναυτίας και του εμέτου
  • Ηρεμιστικά φάρμακα

Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα προκαλούν μια υπνηλία, επομένως δεν πρέπει να τα παίρνετε πριν τη δουλειά ή την οδήγηση.

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για όσο διαρκούν τα συμπτώματα και όχι παραπάνω γιατί η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

  1. Επανατοποθέτηση των ωτολίθων – χειρισμοί Epley ή Semont

Πρόκειται για την ενδεδειγμένη θεραπεία του Ιλίγγου θέσεως. Οι χειρισμοί πραγματοποιούνται από τον ΩΡΛ και περιλαμβάνουν μετακινήσεις της κεφαλής σε συγκεκριμένες θέσεις. Αυτοί οι χειρισμοί διευκολύνουν τη συλλογή του ασβεστίου σε συγκεκριμένο τμήμα του αυτιού , όπου θα επαναρροφηθεί. Ο ασθενής νιώθει βελτίωση αμέσως μετά τη θεραπεία ή μετά από 1-2 μέρες.

  1. Αποκατάσταση ισορροπίας

Οι περισσότεροι ασθενείς με ίλιγγο προτιμούν να κρατούν το κεφάλι τους σε μία ουδέτερη θέση και να μην το κινούν καθόλου γιατί φοβούνται ότι θα ξεκινήσουν πάλι τα συμπτώματα. Ωστόσο, η ακινησία μπορεί να δυσκολέψει μακροχρόνια το έργο του οργανισμού για αποκατάσταση. Η αποκατάσταση μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση από τον ίλιγγο λόγω κάποιου τραυματισμού.

Η αποκατάσταση της ισορροπίας περιλαμβάνει ασκήσεις των διαφόρων μερών του σώματος, κορμού, κεφαλής, ματιών που βοηθούν να προσαρμοστεί ο εγκέφαλος σε αλλαγές του αιθουσαίου συστήματος.