Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Εξωτερική ωτίτιδα – νόσος του κολυμβητή, Αίτια, Θεραπεία – Πρόληψη

Εξωτερικη Ωτίτιδα

Εξωτερική ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή) είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου . Προκαλείται από διάφορα αίτια και συνήθως από λοίμωξη με βακτήρια ή μύκητες. “Χτυπάει” ενήλικες αλλά κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας και μωρά.

Αυτί Κολυμβητη

Πώς προκαλείται η εξωτερική ωτίτιδα

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη εξωτερικής ωτίτιδας, παρά τους αμυντικούς μηχανισμούς της ακουστικής δομής.

Οι εγγενείς αμυντικοί μηχανισμοί του ακουστικού καναλιού περιλαμβάνουν:

 • Ο τράγος του αυτιού και ο χόνδρος καλύπτουν μερικώς το άνοιγμα του ακουστικού καναλιού και βοηθούν στην πρόληψη της εισόδου ξένων σωμάτων.
 • Τα τριχωτά θυλάκια και μια φυσική στένωση (ισθμός) αναστέλλουν την είσοδο των ξένων σωμάτων στο κανάλι του αυτιού.
 • Η κυψελίδα (το κερί) βοηθά στη δημιουργία ενός όξινου περιβάλλοντος στο εξωτερικό κανάλι του αυτιού, το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Το κερί είναι επίσης υδροφοβικό, απωθητικό του νερού, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ιδανικό μέσο ανάπτυξης μικροβίων.

Επιπλέον, η κολλώδης ποιότητα του κεριού βοηθά στην παγίδευση λεπτόρρευστων εκκριμμάτων.

Η διάσπαση του φράγματος δέρματος-κεριού είναι το πρώτο βήμα στην παθογένεια της εξωτερικής ωτίτιδας. Η φλεγμονή και το οίδημα του δέρματος στη συνέχεια οδηγεί σε κνησμό και απόφραξη.

Ο κνησμός προκαλεί ξύσιμο που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό.

Αυτή η αλληλουχία συμβάντων μεταβάλλει την ποιότητα και την ποσότητα του κεριού που παράγεται, μειώνει την επιθηλιακή μετανάστευση και αυξάνει το pH του καναλιού του αυτιού.

Το προκύπτον σκοτεινό, ζεστό, αλκαλικό, υγρό κανάλι των αυτιών γίνεται ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για πολλούς οργανισμούς.

Αίτια εξωτερικής ωτίτιδας

Ειδικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εξωτερικής ωτίτιδας

 • Η κολύμβηση ή άλλη έκθεση στο νερό είναι ένας καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για εξωτερική ωτίτιδα.
  Η υπερβολική υγρασία οδηγεί σε διαβροχή του δέρματος και διάσπαση του φράγματος δέρματος-κεριού, αλλάζοντας τη φυσιολογική χλωρίδα του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού σε κυρίως gram αρνητικά βακτήρια.

αιτια ωτίτιδας

 • Οποιοδήποτε τραύμα όπως από υπερβολικό καθαρισμό ή επιθετικό ξύσιμο του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού όχι μόνο αφαιρεί το κερί αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει εκδορές κατά μήκος του λεπτού στρώματος του δέρματος στο κανάλι του αυτιού, επιτρέποντας στους οργανισμούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε βαθύτερο ιστό. Επιπλέον, μέρος ενός βαμβακιού μπορεί να αποσπαστεί ή ένα μικρό κομμάτι χαρτιού μπορεί να εγκλωβιστεί στο κανάλι του αυτιού.
  Αυτά τα υπολείμματα μπορούν εν μέρει να αποσυντίθενται και να φουντώνουν, προκαλώντας σοβαρή δερματική αντίδραση και λοίμωξη.
 • Οι συσκευές που αποφράσσουν το κανάλι του αυτιού, όπως ακουστικά βαρηκοΐας, ακουστικά ή καλύμματα κατάδυσης, μπορούν να προδιαθέσουν σε εξωτερική ωτίτιδα.
 • Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να οδηγήσει σε εξωτερική ωτίτιδα (π.χ. από σκουλαρίκια ή χημικές ουσίες σε καλλυντικά ή σαμπουάν).
 • Οι δερματολογικές παθήσεις μπορούν επίσης να προδιαθέσουν σε εξωτερική ωτίτιδα (π.χ. ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα).

Θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας

Η θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας στοχεύει στη μείωση του πόνου και στην εξάλειψη της λοίμωξης.

Τα περισσότερα άτομα με εξωτερική ωτίτιδα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Εάν η λοίμωξη σας είναι σοβαρή ή το τύμπανό σας έχει υποστεί ρήξη, τότε η θεραπεία είναι πιο σύνθετη.

Θεραπεία ωτίτιδας

Ωτικές σταγόνες

Οι σταγόνες αυτιών συνήθως συνταγογραφούνται για τη μείωση του πόνου και του οιδήματος που προκαλεί η εξωτερική ωτίτιδα. Είναι σημαντικό να εφαρμόσετε σωστά τις σταγόνες αυτιών έτσι ώστε να φτάσουν στο κανάλι του αυτιού:

Ξαπλώστε στο πλάι ή γείρετε το κεφάλι σας προς τον αντίθετο ώμο.

Τοποθετήστε τις σταγόνες στο κανάλι του αυτιού.

Ξαπλώστε στο πλάι για 20 λεπτά ή τοποθετήστε μια μπάλα βαμβακιού στο κανάλι του αυτιού για 20 λεπτά.

Πρέπει να ακολουθήσετε ολόκληρη την πορεία της θεραπείας, ακόμα κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε λίγες ημέρες.

Θα πρέπει να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε 36 έως 48 ώρες από την έναρξη της θεραπείας.

Εάν ο πόνος σας επιδεινωθεί ή δεν βελτιωθεί εντός αυτής της χρονικής περιόδου, καλέστε τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.

Παυσίπονα

Εάν έχετε ενοχλητικό πόνο στο αυτί, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο.

Αποφύγετε να βρέχετε τα αυτιά

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να αποφύγετε να βρέξετε το εσωτερικό των αυτιών σας.

Κατά το ντους, μπορείτε να τοποθετήσετε μια μπάλα βαμβακιού επικαλυπτόμενη με βαζελίνη στο αυτί. Ωστόσο, δεν πρέπει να κολυμπάτε για 7 έως 10 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Αποφύγετε τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας και ακουστικών στο αυτί μέχρι να βελτιωθεί ο πόνος.

Πρόληψη της εξωτερικής ωτίτιδας

βύσμα κυψελίδας
Plastic and bamboo chisels, toppers. A man chooses between a plastic and a wooden ear stick. The concept of protecting the environment from pollution with cotton buds

Το παλιό αμερικάνικο ρητό, “Μην βάζεις τίποτα μικρότερο από τον αγκώνα σου στο αυτί σου” για να καθαρίσεις το αυτί είναι αλήθεια.

Το αυτί είναι αυτοκαθαριζόμενο. Τα δάχτυλα, οι πετσέτες, οι μπατονέτες και άλλες συσκευές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του εσωτερικού των αυτιών.

Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να καθαρίσετε το υπερβολικό κερί από τα αυτιά σας, μιλήστε πρώτα με τον ΩΡΛ σας.

Μπορεί να θέλει να εξετάσει τα αυτιά σας για να δει αν το κερί του αυτιού είναι υπερβολικό.

Είναι φυσιολογικό να έχετε κάποια ποσότητα κεριού. Εάν έχετε υπερβολική ποσότητα κεριού ο ΩΡΛ θα προβεί στον καθαρισμό του.

Εάν κολυμπάτε συχνά, οι ειδικοί συνιστούν τις ακόλουθες συμβουλές για να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης εξωτερικής ωτίτιδας.

 • Στεγνώστε καλά τα αυτιά σας μετά το κολύμπι με το σεσουαρ σε χαμηλή ένταση και από 10 εκατοστά απόσταση.
 • Χρησιμοποιείστε σταγόνες αυτιών μετά από το κολύμπι για να αποτρέψει τις μολύνσεις των αυτιών. Αυτές είναι διαθέσιμες στα περισσότερα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε ωτοασπίδες κατασκευασμένες για κολύμπι.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

κορονοϊός στην ελλάδα- πώς να προστατευτείτε

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Συμπτώματα και προστασία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο νέος κορονοϊός-2019 είναι μια ασθένεια που ήρθε για να μείνει. Ας δούμε όλα τα συμπτώματα που έχει, την προστασία από αυτόν αλλά και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που βγείτε θετικοί. Τι είναι κορονοϊός; Ο κορονοϊός ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο […]

Περισσότερα

Κάθε πότε να καθαρίζω τα αυτιά μου. Πρέπει να πάω σε ΩΡΛ

Τα αυτιά αν και έχουν την ικανότητα αυτοκαθαρισμού στην περίπτωση που χρειάζονται πράγματι καθάρισμα, ο μόνος κατάλληλος για να μας βοηθήσει είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος.

Περισσότερα
λαρυγγίτιδα και ψιθύρισμα

Γιατί δεν πρέπει να ψιθυρίζουμε όταν έχουμε λαρυγγίτιδα

Αν και το φυσικό μας ένστικτο μάς προτρέπει να ψιθυρίζουμε όταν έχουμε λαρυγγίτιδα, η αλήθεια είναι ότι προκαλείται μεγάλη τάση στις φωνητικές μας χορδές με το ψιθύρισμα καθώς αυτές τεντώνουν πολύ επιβαρύνονται τελικά περισσότερο.

Περισσότερα