Όθωνος 99, Κηφισιά 210.80.86.930 Ηπείρου 76, Λάρισα 2410618811 Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Ρινικοί Πολύποδες

ρινικοί πολύποδεσ

Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες;

Οι ρινικοί πολύποδες είναι δομές που αναπτύσσονται μέσα στη μύτη ή τα ιγμόρεια. Τα ιγμόρεια είναι αεροφόρες κοιλότητες στα οστά του προσώπου. Οι πολύποδες εμφανίζονται συνήθως και στις δύο πλευρές της μύτης.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν ρινικούς πολύποδες έχουν επίσης “χρόνια ιγμορίτιδα”, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει βουλωμένη μύτη, πόνο στο πρόσωπο και έκκριση βλέννας από τη μύτη. Οι γιατροί πολλές φορές δεν ξέρουν γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ρινικούς πολύποδες.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων;

Οι μικροί πολύποδες συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Μεγάλοι πολύποδες ή περισσότεροι από ένας πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν:
● Ρινική απόφραξη (βουλωμένη μύτη)
●Αίσθημα πίεσης ή πληρότητας στο πρόσωπο
●Προβλήματα στην όσφρηση

Θα χρειαστώ εξετάσεις;

Οπωσδήποτε θα χρειαστούν εξετάσεις για τη διάγνωση. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο ειδικός για να σας πει εάν έχετε ρινικούς πολύποδες κάνοντας μια εξέταση που λέγεται ρινοσκόπηση.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί και μία ενδοσκόπηση, δηλαδή η εξέταση της μύτης με κάμερα. Επιπλέον ο ΩΡΛ μπορεί να προτείνει να κάνετε μια αξονική τομογραφία.

Η αξονική τομογραφία είναι ένα τεστ απεικόνισης που φαίνονται το εσωτερικό της μύτης και των ιγμορείων σας.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ρινικοί πολύποδες;

Οι ρινικοί πολύποδες αντιμετωπίζονται συνήθως με φάρμακα που ονομάζονται κορτικοστεροειδή που υπάρχουν ως χάπια ή σπρέι μύτης. Τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τους ρινικούς πολύποδες μπορούν να βοηθήσουν στη συρρίκνωση των πολυπόδων και να διευκολύνουν την αναπνοή.

Στεροειδή χάπια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για σύντομες χρονικές περιόδους, όχι περισσότερο από μερικές εβδομάδες το χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να έχουν παρενέργειες αν ληφθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν τα φάρμακα δεν συρρικνώσουν τους πολύποδές σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση. Αλλά στους περισσότερους ανθρώπους, οι πολύποδες τείνουν να αναπτύσσονται πάλι μετά την επέμβαση αν δεν γίνει τίποτα περισσότερο. Έτσι, ακόμη και αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, πρέπει επίσης να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε στεροειδή, συνήθως με τη μορφή σπρέι μύτης ή σταγόνες μύτης. Τα σπρέι και οι σταγόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα χάπια, επειδή η δόση είναι πολύ χαμηλότερη.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω μόνος μου για να νιώσω καλύτερα;

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα αν ξεπλύνουν τη μύτη και τα ιγμόρειά τους με φυσιολογικό ορό μερικές φορές μάσα στη ημέρα. Συνήθως ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας θα προτείνει από την αρχή πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό ορό ή αλατόνερο γιατί αυτό βοηθάει πάρα πολύ την όλη κατάσταση.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Έχασα ξαφνικά την ακοή μου. Τι να κάνω;

Ακοή Η ακοή στους περισσότερους από εμάς είναι δεδομένη, και η απώλεια της συνδυάζεται με την μεγάλη ηλικία. Πολλές φορές όμως κάποιος μπορεί να χάσει ξαφνικά την ακοή του. Σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για ξαφνική απώλεια ακοής, επιστημονικά αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής.

Περισσότερα
βλάβες στοματικής κοιλότητας

Βλάβες στοματικής κοιλότητας

Αν και η εξέταση για βλάβες της στοματικής κοιλότητας από τον κλινικό ιατρό είναι κρίσιμη για την οριστικοποίηση της διάγνωσης, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βλάβης, όπως ο χρόνος εμφάνισης και η διάρκεια, το χρώμα και η αίσθηση της βλάβης που παρέχει ο ασθενής ενισχύουν τη διαγνωστική ακρίβεια του κλινικού ιατρού.  Εκτός από το κλινικό ιστορικό, […]

Περισσότερα
ευπαθείς ομάδες

Ευπαθείς ομάδες: ποιες είναι και τι πρέπει να κάνουν για τον Κορωνοϊό.

Ποια άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοκατασταλμένοι) είναι περισσότερο ευάλωτοι να νοσήσουν σοβαρά, εφόσον προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. Βάσει των μέχρι τώρα επιστημονικών δεδομένων, η σοβαρή νόσηση αφορά κυρίως σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών. Τα περισσότερα […]

Περισσότερα