Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Eπίπεδα ήχου – Πότε προκαλούν βλάβη και τι κάνουμε για πρόληψη

επίπεδα ήχου - βλάβες στο αυτί και πρόληψη

Τα επίπεδα ήχου της καθημερινότητάς μας συχνά υπερβαίνουν τις αντοχές του αυτιού μας και με την πάροδο των ετών η παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής.

Επιπλοκές με υψηλά επίπεδα ήχου

Η απώλεια ακοής μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής σας. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με απώλεια ακοής μπορεί να αναφέρουν αισθήματα κατάθλιψης. Επειδή η απώλεια ακοής μπορεί να δυσχεραίνει τη συνομιλία, μερικοί άνθρωποι βιώνουν αισθήματα απομόνωσης. Η απώλεια ακοής συνδέεται επίσης με γνωστική δυσλειτουργία.

Ο μηχανισμός αλληλεπίδρασης μεταξύ απώλειας ακοής, γνωστικής δυσλειτουργίας, κατάθλιψης και απομόνωσης μελετάται συνεχώς. Η αρχική έρευνα δείχνει ότι η θεραπεία της απώλειας ακοής μπορεί να έχει θετική επίδραση στη γνωστική απόδοση, ειδικά τη μνήμη.

Πρόληψη

Τα ακόλουθα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο και να αποφύγετε την επιδείνωση της απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία:

  1. Προστάτεψε τα αυτιά σου. Ο περιορισμός της διάρκειας και της έντασης της έκθεσής σας στο θόρυβο είναι η καλύτερη προστασία. Στο χώρο εργασίας, διαφόρων τύπων ωτοασπίδες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των αυτιών σας από τον έντονο θόρυβο.
  2. Εξέτασε τακτικά τα αυτιά σου. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο τακτικών εξετάσεων ακοής εάν εργάζεστε σε θορυβώδες περιβάλλον. Εάν έχετε χάσει κάποια ακοή, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε περαιτέρω απώλεια.
  3. Αποφύγετε τον κίνδυνο κατά την ψυχαγωγία. Δραστηριότητες όπως η οδήγηση ενός snowmobile, το κυνήγι, η χρήση ηλεκτρικών εργαλείων ή οι ροκ συναυλίες μπορεί να βλάψουν την ακοή σας με την πάροδο του χρόνου. Φορώντας προστατευτικά ακοής ή κάνοντας διαλείμματα από το θόρυβο μπορείτε να προστατεύσετε τα αυτιά σας. Η μείωση της έντασης μουσικής είναι επίσης χρήσιμη.

Μέγιστη έκθεση σε θόρυβο εργασίας που επιτρέπεται από το νόμο

Στάθμη ήχου (ντεσιμπέλ)

Ημερήσια Διάρκεια

90

8 ώρες

92

6 ώρες

95

4 ώρες

97

3 ώρες

100

2 ώρες

102

1.5 ώρες

105

1 ώρα

110

30 λεπτά

115

15 λεπτά ή λιγότερο

 

Σύγκριση της έντασης κάποιων κοινών ήχων

Το παρακάτω διάγραμμα παραθέτει κοινούς ήχους και τα επίπεδα ντεσιμπέλ τους. Το ασφαλές επίπεδο θορύβου της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας είναι 70 ντεσιμπέλ. Όσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος, τόσο λιγότερος ο χρόνος που χρειάζεται για να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της ακοής.

Επίπεδα ήχου κάποιων κοινών θορύβων

Ένταση ήχου

(Ντεσιμπελ)

Πηγή θορύβου

Ασφαλή Επίπεδα Ήχου

30

Ψίθυρος

40

Ψυγείο

60

Κανονική συνομιλία

75

Πλυντήριο πιάτων

Επικίνδυνα επίπεδα ήχου

85

Αυξημένη κυκλοφορία πόλεων, σχολική καφετέρια

95

Μοτοσικλέτα

100

Snowmobile – όχημα για χιόνι

110

Αλυσοπρίονο, ροκ συναυλία, συμφωνία

115

Συσκευή Αμμοβολής

120

Σειρήνα ασθενοφόρου, κεραυνός

140-165

Πυροτέχνημα, πυροβόλα όπλα

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για ωτοπλαστική?

Η ωτοπλαστική, ή χειρουργική επέμβαση αναδιαμόρφωσης αυτιών, πραγματοποιείται συνήθως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 14 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυτιά έχουν συνήθως φτάσει στο πλήρες μέγεθος και σχήμα τους μέχρι αυτή τη στιγμή και ο χόνδρος είναι ακόμα μαλακός και εύκαμπτος ώστε να μορφοποιηθεί εύκολα στο επιθυμητό σχήμα. Ωστόσο, η ωτοπλαστική μπορεί να […]

Περισσότερα
κορονοϊός στην ελλάδα- πώς να προστατευτείτε

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Συμπτώματα και προστασία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο νέος κορονοϊός-2019 είναι μια ασθένεια που ήρθε για να μείνει. Ας δούμε όλα τα συμπτώματα που έχει, την προστασία από αυτόν αλλά και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που βγείτε θετικοί. Τι είναι κορονοϊός; Ο κορονοϊός ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο […]

Περισσότερα
Εξωτερικη Ωτίτιδα

Εξωτερική ωτίτιδα – νόσος του κολυμβητή, Αίτια, Θεραπεία – Πρόληψη

Εξωτερική ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή) είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου . Προκαλείται από διάφορα αίτια και συνήθως από λοίμωξη με βακτήρια ή μύκητες. “Χτυπάει” ενήλικες αλλά κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας και μωρά. Πώς προκαλείται η εξωτερική ωτίτιδα Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη εξωτερικής ωτίτιδας, παρά τους αμυντικούς μηχανισμούς της ακουστικής δομής. […]

Περισσότερα