Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Βλάβες Φωνητικών Χορδών – Όταν μιλάς βραχνά

Βλάβες Φωνητικών Χορδών

Τι είναι οι βλάβες των φωνητικών χορδών;

 

Οι βλάβες των φωνητικών χορδών, επίσης γνωστές ως βλάβες φωνητικής πτυχής, είναι καλοήθεις διογκώσεις που περιλαμβάνουν οζίδια, πολύποδες και κύστεις. Όλα μπορούν να προκαλέσουν βραχνάδα και μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική χρήση ή τραύμα της φωνητικής χορδής.

 

Οζίδιο της φωνητικής χορδής

Οζίδιο Φωνητικής Χορδής

Τα οζίδια φωνητικών χορδών, που μερικές φορές ονομάζονται οζίδια ή κόμβοι τραγουδιστών, προκύπτουν από την επαναλαμβανόμενη υπερβολική χρήση ή την κατάχρηση της φωνής. Αυτές οι διογκώσεις αναπτύσσονται στο μέσο των φωνητικών πτυχών. Τα οζίδια των φωνητικών χορδών μοιάζουν με κάλους κάτω από το μικροσκόπιο και περιστασιακά σχετίζονται με μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία. Οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών είναι πιο επιρρεπείς σε οζίδια φωνητικών χορδών, αλλά τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να επηρεαστούν εξίσου.

 

Πολύποδας της φωνητικής χορδής

Πολύποδας Φωνητικής Χορδής
Πολύποδας Φωνητικής Χορδής

 

Οι πολύποδες της φωνητικής χορδής είναι διαφορετικοί από τα οζίδια επειδή μπορούν να εμφανιστούν είτε σε μία είτε και στις δύο φωνητικές χορδές. Τείνουν να είναι πιο αγγειοβριθή από τα οζίδια, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία και εμφανίζονται κοκκινωπά στο χρώμα. Αυτές οι διογκώσεις μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος και σχήμα, αλλά είναι συνήθως μεγαλύτερες από τα οζίδια και μοιάζουν με φουσκάλες. Όπως και τα οζίδια των φωνητικών χορδών, οι πολύποδες μπορούν να προκληθούν από υπερβολική χρήση ή κατάχρηση της φωνής, αλλά μπορούν επίσης να προκληθούν από ένα μόνο επεισόδιο φωνητικής κακοποίησης (όπως φωνές σε μια αθλητική εκδήλωση). Ένας άλλος τύπος πολύποδα φωνητικής χορδής το οίδημα του Reinke, συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με το κάπνισμα.

Τόσο τα οζίδια των φωνητικών χορδών όσο και οι πολύποδες μπορούν να προκληθούν από διάφορες μορφές τραύματος, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιού (ιδιαίτερα σε επαγγελματίες τραγουδιστές), κραυγές, μαζορέτες και υπερβολική ομιλία (όπως αυτή από δάσκαλο, προπονητή, πωλητή ή ραδιοφωνική προσωπικότητα). Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν επιπλέον μυϊκή ένταση κατά την ομιλία, το κάπνισμα, τη χρήση αλκοόλ, την ιγμορίτιδα, τις αλλεργίες και σπάνια τον υποθυρεοειδισμό.

 

Κύστη της φωνητικής χορδής

Κύστη Φωνητικής Χορδής

Οι κύστεις των φωνητικών χορδών είναι αυξήσεις που έχουν ένα σάκο γύρω από ένα γεμάτο υγρό κέντρο. Αυτά είναι λιγότερο κοινά από τα οζίδια φωνητικών χορδών και τους πολύποδες. Υπάρχουν δύο τύποι κύστεων φωνητικών χορδών, κύστεις κατακράτησης βλέννας και επιδερμοειδείς (ή σμηγματογόνοι) κύστεις. Οι κύστεις συνήθως δεν σχετίζονται με υπερβολική χρήση της φωνής ή φωνητικό τραύμα πτυχής.

Οι βλάβες των φωνητικών χορδών μπορούν επίσης να προκληθούν από τη χρήση της φωνής, ενώ κάποιος είναι άρρωστος με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού ή λαρυγγίτιδα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ

Ποια είναι τα συμπτώματα των βλαβών των φωνητικών χορδών;

Οι βλάβες των φωνητικών χορδών μπορεί να οδηγήσουν σε βραχνάδα, δυσκολία στην αναπνοή, πολλαπλούς τόνους της φωνής, απώλεια του φωνητικού εύρους, φωνητική κόπωση ή απώλεια φωνής.

Οι ασθενείς με οζίδια φωνητικής χορδής ή πολύποδες μπορεί να περιγράψουν τη φωνή τους ως σκληρή, τραχιά ή γρατσουνισμένη. Μπορεί να υπάρχουν συχνά διαλείμματα φωνής, εύκολη κόπωση και με ελάχιστη χρήση της φωνής ή μπορεί να υπάρχει μειωμένο φάσμα φωνητικών ήχων. Ο πόνος είναι ένα άλλο σύμπτωμα που αισθάνεται κανείς ως πόνος διαπεραστικός από αυτί σε αυτί, γενικός πόνος στον αυχένα ή ως εξόγκωμα στο λαιμό. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν συχνό βήχα, καθαρισμό του λαιμού ή γενική κόπωση.

ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Πώς διαγιγνώσκονται οι βλάβες των φωνητικών χορδών;

Εάν ένας ασθενής παρουσιάσει βραχνή φωνή, πόνο ή άλλα συμπτώματα για περισσότερο από δύο έως τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθεί έναν ωτορινολαρυγγολόγο ή να δει έναν υποεξειδικευμένο λαρυγγολόγο που έχει επιπλέον εκπαίδευση στη φροντίδα των διαταραχών που επηρεάζουν τη φωνητική συσκευή. Ο γιατρός αρχικά θα εξετάσει το κεφάλι και το λαιμό του ασθενούς, καθώς θα πάρει και ένα λεπτομερές ιστορικό της χρήσης της φωνής. Στη συνέχεια, ο ωτορινολαρυγγολόγος έχει την ικανότητα να αξιολογεί τις φωνητικές χορδές του ασθενούς με ειδικό πεδίο εφαρμογής, συχνά χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ενδοσκόπιο για να δει την ανατομία των φωνητικών χορδών. Πρόσθετες δοκιμές και θεραπείες θα καθοριστούν με βάση αυτή την αρχική εξέταση.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς αντιμετωπίζονται οι βλάβες των φωνητικών χορδών;

Η σωστή διάγνωση των βλαβών των φωνητικών χορδών είναι πολύ σημαντική επειδή η θεραπεία μπορεί να κυμαίνεται από συντηρητικές, συμπεριφορικές, ιατρικές και διαιτητικές θεραπείες έως πιο επεμβατικές θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση.

Τα οζίδια συνήθως αντιμετωπίζονται συντηρητικά με φωνητική θεραπεία και τροποποίηση συμπεριφοράς υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού λογοθεραπευτή. Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται για ανθεκτικές βλάβες ή σε περιπτώσεις όπου οι φωνητικές ανάγκες δεν καλύπτονται μόνο με φωνητική θεραπεία. Σε αντίθεση με τα οζίδια, οι πολύποδες και οι κύστεις συνήθως δεν ανταποκρίνονται στη φωνητική θεραπεία και διαχειρίζονται καλύτερα με χειρουργική προσέγγιση.

Η θεραπεία των υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων που επηρεάζουν τη φωνή, όπως η παλινδρόμηση, οι αλλεργίες και η ιγμορίτιδα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας ή της εμφάνισης φωνητικών βλαβών και στην ενίσχυση της φωνητικής υγιεινής γενικότερα. Η παρέμβαση για διακοπή του καπνίσματος και μείωση του στρες μπορεί επίσης να διευκολύνει τα φωνητικά προβλήματα. Η φωνητική θεραπεία συνήθως ενισχύει αυτές τις συμπεριφορές και παρέχει τεχνικές και στρατηγικές για τη μεγιστοποίηση της φωνητικής απόδοσης και λειτουργίας.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Πώς μπορώ να αποτρέψω μια βλάβη της φωνητικής χορδής;

Εάν έχετε διαταραχή φωνητικής χορδής:

 • Σταματήστε το κάπνισμα και αποφύγετε να είστε σε δωμάτια γεμάτα καπνό.
 • Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, ιγμορίτιδα, αλλεργίες ή παλινδρόμηση, λάβετε την ανάλογη θεραπεία.
 • Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αλκοόλ και περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης.
 • Πιείτε άφθονο νερό.
 • Κοιμηθείτε καλά.
 • Αποφύγετε την υπερβολική ομιλία ή τη δυνατή ομιλία χωρίς επαρκή φωνητική ανάπαυση.
 • Χρησιμοποιήστε μικρόφωνο.
 • Χρησιμοποιήστε υγραντήρα στο σπίτι σας.
 • Ζεστάνετε τη φωνή σας πριν τραγουδήσετε ή μιλήσετε παρατεταμένα.
 • Ξεκουράστε τη φωνή σας εν αναμονή μελλοντικών υποχρεώσεων μακράς διάρκειας ομιλίας.
 • Αποφύγετε το τραγούδι ή την υπερβολική ομιλία εάν έχετε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.
 • Πλένετε τα χέρια σας συχνά.
 • Χρησιμοποιήστε τεχνικές μείωσης του στρες, διαλογισμό ή γιόγκα για να μειωθεί η ένταση των μυών.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Ίλιγγος θέσεως: όταν όλα γυρίζουν – Πώς το σταματάμε

Τι είναι ο Ίλιγγος Θέσεως Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του ΚΠΙΘ (Καλοήθης Παροξυσμικός Ίλιγγος Θέσεως) που μπορεί να συμβεί αυθόρμητα, καθώς και μετά τους Brandt-Daroff  ή Epley / Semont ελιγμούς. Πιστεύεται ότι προκαλούνται από τη μετανάστευση της ωτοκονίας σε κανάλια εκτός από το οπίσθιο κανάλι, όπως τα πρόσθια ή πλάγια κανάλια. Είναι επίσης θεωρητικά δυνατό για πολλά […]

Περισσότερα

Πονόλαιμος, Πότε παίρνω αντιβίωση ;

Μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύει λανθασμένα ότι η αντιμετώπιση του πονόλαιμου γίνεται μόνο με αντιβιοτικά και γι’ αυτό ζητά επίμονα την χορήγησή τους. Η αλήθεια είναι ότι τα αντιβιοτικά βοηθούν και είναι αποτελεσματικά μόνο στις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ δεν ωφελούν σε τίποτα στις ιώσεις.

Περισσότερα
αμυγδαλεκτομή

Αμυγδαλεκτομή

Τι είναι η αμυγδαλεκτομή Η αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών, δύο οβάλ δομών λεμφικού ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού – μία αμυγδαλή σε κάθε πλευρά. Η αμυγδαλεκτομή ήταν κάποτε μια κοινή διαδικασία για τη θεραπεία της λοίμωξης και της φλεγμονής των αμυγδαλών (αμυγδαλίτιδα). Σήμερα, μια αμυγδαλεκτομή πραγματοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση της […]

Περισσότερα