Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Bύσμα κυψελίδας – Αίτια και αντιμετώπιση μιας πολύ κοινής πάθησης

βύσμα κυψελίδας

Νιώθετε βουλωμένο το αυτί σας από κερί? Ακολουθούν κάποιες συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να απαλλαχθείτε από το κερί του αυτιού σας.

Λίγη ποσότητα βύσματος κυψελίδας ή κεριού είναι καλό για τα αυτιά σας, οπότε συχνά η καλύτερη πολιτική είναι να μην το πειράξετε. Μερικές σταγόνες νερού μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να απαλλαγείτε από μια απόφραξη. Και το αίσθημα του βουλωμένου αυτιού.

Το βύσμα κυψελίδας ή κερί, ένα φυσιολογικό έκκριμα του οργανισμού μας που πολλοί από εμάς θα προτιμούσαν να μην υπάρχει καθόλου, είναι πραγματικά αρκετά χρήσιμο για το αυτί μας όταν πρόκειται για μικρές ποσότητες. Είναι ένα φυσικό καθαριστικό καθώς κινείται από το εσωτερικό του έξω ακουστικού πόρου προς τα έξω, παρασύροντας νεκρά κύτταρα του δέρματος, τρίχες και ρύπους κατά τη διαδρομή του. Έρευνες  έχουν δείξει ότι έχει βακτηριοκτόνες και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Αν τα αυτιά σας δεν έχουν αρκετό κερί, είναι πιθανό να αισθάνεστε φαγούρα και γενικά αρκετά άβολα.

Οι παρενέργειες της υπερβολικής έκκρισης κεριού

Ωστόσο,  για πολλούς ανθρώπους το κερί είναι προφανώς μια πολύ ενοχλητική κατάσταση. Ένας έξω ακουστικός πόρος γεμάτος με βύσμα κυψελίδας μπορεί να προκαλέσει αίσθημα βάρους ή πόνο στην περιοχή του αυτιού, λοιμώξεις αλλά και άλλα σοβαρότερα προβλήματα. Εάν συσσωρευτεί σε μία συγκεκριμένη περιοχή το κερί μπορεί να προκαλέσει βήχα λόγω του ερεθισμού του κλάδου του πνευμονογαστρικού νεύρου που τροφοδοτεί ένα τμήμα του εξωτερικού αυτιού. Επιπλέον, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια περίσσεια κεριού μπορεί να οδηγήσει σε κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής.

Οι διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίζουν μία ’ let-it-be’ ή αλλιώς μία πιο συντηρητική στάση απέναντι στην περίσσεια του βύσματος κυψελίδας και προειδοποιούν κατά της αφαίρεσης, εκτός και αν το κερί των αυτιών προκαλεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Φυσικά, μερικές φορές είναι δύσκολο να πει κανείς εάν το κερί είναι η πηγή ενός προβλήματος χωρίς να το αφαιρέσει για να διαπιστώσει εάν το πρόβλημα πραγματικά προκαλείται από το κερί.

Πώς αναπτύσσεται το βύσμα κυψελίδας ή κερί

Ο λατινικός ιατρικός όρος για το κερί αυτιών είναι cerumen, το οποίο προέρχεται από  τη λέξη cera στα λατινικά, που σημαίνει κερί. Ξεκινά ως ένα μείγμα λιπαρών εκκρίσεων από τους σμηγματογόνους αδένες και τους ιδρωτοποιούς αδένες στα τοιχώματα του έξω ακουστικού πόρου (βλ. εικόνα). Η κίνηση της γνάθου κατά τη μάσηση ή την ομιλία βοηθά στην προώθηση αυτών των εκκρίσεων μέσω του πόρου προς το άνοιγμα του αυτιού, όπου ξηραίνονται και αποβάλλονται ακίνδυνα.

Από πού προέρχεται το κερί;

κερί στο αυτί

Το νεκρό δέρμα και άλλα συστατικά του έξω ακουστικού πόρου συνδυάζονται με εκκρίσεις από σμηγματογόνους και τροποποιημένους ιδρωτοποιούς αδένες για να δημιουργήσουν αυτό που ονομάζουμε κερί αυτιού.

Το κερί  που αποτελείται από πολλά στοιχεία, όπως νεκρά κύτταρα και τρίχες και κατακάθεται στο κανάλι του αυτιού για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί με τον καιρό να μετατραπεί σε  σκληρή και ξηρή μάζα, ώστε να είναι πιο πιθανό να προκαλέσει απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου. Συνθήκες που προάγουν ξηρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος, όπως το έκζεμα, μπορεί επίσης να οδηγήσουν στη δημιουργία πολύ σκληρού κεριού του αυτιού. Επίσης, με την ηλικία, οι αδενικές εκκρίσεις αλλάζουν σε σύσταση και συμπεριφορά, έτσι ώστε να μην ταξιδεύουν τόσο εύκολα μέσω του ακουστικού πόρου.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται απλά παράγοντας πολύ ξηρό κερί  που μπορεί να είναι πιο πιθανό να συσσωρεύεται και να προκαλεί παθογόνες καταστάσεις. Για παράδειγμα, ξηρό κερί παράγει συχνότερα η Ασιατική φυλή .

Συμβουλές αφαίρεσης του βύσματος κυψελίδας

Αυτό που πολλοί άνθρωποι κάνουν – αλλά δεν πρέπει – είναι να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν το κερί με ένα βαμβάκι, συνήθως μπατονέτα, το οποίο τείνει να ωθήσει το κερί βαθιά μέσα στο αυτί προς την τυμπανική μεμβράνη. Το κερί παράγεται στο εξωτερικό τριτημόριο του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού, περιοχή που δεν είναι κοντά στο τύμπανο. Έτσι, όταν υπάρχει μια συσσώρευση δεξιά επάνω απέναντι από το τύμπανο, είναι συχνά το αποτέλεσμα των αποτυχημένων προσπαθειών αφαίρεσης.

Συμβουλευτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για να σας αφαιρέσει το κερί από το αυτί σας καθώς πρόκειται για  μια συχνή διαδικασία που εκτελείται στο ιατρείο ενός ΩΡΛ. Η αφαίρεση του βύσματος κυψελίδας απαιτεί λεπτούς και ακριβείς χειρισμούς από τον ειδικό γιατρό, ο οποίος χρησιμοποιεί εξειδικευμένα εργαλεία συχνά κάτω από μικροσκοπικό έλεγχο για να μην προκληθεί κάποιος τραυματισμός στο αυτί.

Για τους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας

Τα ακουστικά βαρηκοΐας εμποδίζουν την κανονική μετανάστευση του κεριού από το αυτί και επίσης μπορεί να ερεθίσουν τους αδένες στο κανάλι του αυτιού να παράγουν περισσότερες εκκρίσεις. Από ορισμένες μελέτες, μεταξύ 60% και 70% των ακουστικών βαρηκοΐας που αποστέλλονται για επισκευή έχουν υποστεί βλάβη από το κερί του αυτιού. Γι’ αυτό οι χρήστες των ακουστικών βαρηκοίας πρέπει συχνά να επισκέπτονται έναν ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να ελέγχεται ο έξω ακουστικός πόρος και η ποσότητα του κεριού στο αυτί.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

επίπεδα ήχου - βλάβες στο αυτί και πρόληψη

Eπίπεδα ήχου – Πότε προκαλούν βλάβη και τι κάνουμε για πρόληψη

Τα επίπεδα ήχου της καθημερινότητάς μας συχνά υπερβαίνουν τις αντοχές του αυτιού μας και με την πάροδο των ετών η παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής.

Περισσότερα
τηλεοπτική συνέντευξη για τον πόνος στο αυτί, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα

Πόνος στο αυτί, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα – Tι πρέπει να ξέρεις

👩🏻‍⚕️ Καλεσμένη στην εκπομπή Θέμα Υγείας, στο TRT μιλώ με την δημοσιογράφο Δήμητρα Μιχαλοπούλου για τον πόνο στο αυτί, την ωτίτιδα και την ιγμορίτιδα, αλλά και τα προβλήματα που μπορούν να μας δημιουργήσουν το καλοκαίρι, το θαλασσινό νερό και οι βουτιές στα πολύτιμα αυτιά μας!

Περισσότερα

Κογχοπλαστική – Ποια είναι η διαδικασία

Τι είναι η κογχοπλαστική και πώς γίνεται;   Η κογχοπλαστική είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερτροφίας των ρινικών κογχών, η οποία είναι η διόγκωση των ρινικών κογχών, των δομών μέσα στη μύτη που βοηθούν στο φιλτράρισμα, τη θέρμανση και την εφύγρανση του αέρα που αναπνέουμε. Η υπερτροφία των κογχών μπορεί […]

Περισσότερα