Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Τι είναι η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα;

φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα

👂Και πάλι το αυτάκι μας πρωταγωνιστής! Σειρά έχει η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα που διέγνωσα σε νεαρή γυναίκα πριν λίγες μέρες και επειδή το όνομα και μόνο της πάθησης ακούγεται περίεργο σας γράφω κάποιες πληροφορίες!

Τι είναι η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα;

➡️Η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα είναι μία σχετικά συχνή λοιμώδης κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες ή κύστεις πάνω στην τυμπανική μεμβράνη του ωτός χωρίς να επηρεάζονται τα περιεχόμενα του μέσου και έξω ωτός. Αν εμπλακεί το μέσο αυτί τότε πρόκειται για οξεία μέση ωτίτιδα και όχι για φυσαλιδώδη μυριγγίτιδα πια. Καθώς η τυμπανική μεμβράνη έχει πλούσια νεύρωση ο μέτριος έως σοβαρός πόνος είναι ένα αναμενόμενο σύμπτωμα. Στην ωτομικροσκόπηση η τυμπανική μεμβράνη έχει εικόνα όμοια με της οξείας μέσης ωτίτιδας, δηλαδή είναι ερυθρή, πεπαχυσμένη και με μειωμένη κινητικότητα. Αιμορραγία ορατή από τον έξω ακουστικό πόρο μπορεί να συμβεί αν ραγεί μία φυσαλίδα. Η ρήξη της φυσαλίδας έχει ως επακόλουθο τη μείωση του πόνου.

Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί;

➡️Η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα θεωρείται ότι προκαλείται κυρίως από ιούς ( AΣΙ ή ιός της γρίπης), ενώ ο πνευμονιόκοκκος είναι το πιο συχνά εντοπιζόμενο βακτήριο. Άλλα βακτήρια που προκαλούν αυτή τη νόσο είναι ο αιμόφιλος της γρίπης, η μοραξέλα, ο στρεπτόκοκκος και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Σε περιπτώσεις υποτροπής της νόσου συνηθέστερα εμπλέκονται περισσότεροι από ένας μικροοργανισμοί.

Ποια είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου;

➡️Η μέγιστη επίπτωση της νόσου εντοπίζεται τους χειμερινούς μήνες και σε ασθενείς με φτωχή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Ενώ η οξεία μέση ωτίτιδα είναι συχνότερη σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών, η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 2 έως 8 ετών καθώς και στους ενήλικες.

Με ποιο μηχανισμό προκαλείται η νόσος αυτή;

πόνος στο αυτί

➡️Η φλεγμονή της τυμπανικής μεμβράνης μπορεί να είναι το άμεσο αποτέλεσμα τραύματος, όπως από ένα ξένο σώμα (παιδιά που βάζουν διάφορα αντικείμενα στο αυτί τους), κατά τον καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου με μπατονέτες, μετά από έναν δυνατό κρότο, κατά την απότομη αυξομείωση της πίεσης στην καμπίνα αεροπλάνου ή και μετά από ένα δυνατό πλάγιο χτύπημα στο πρόσωπο.
Επιπλέον η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της διασποράς του μικροβίου μετά από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συνήθως ιογενούς λοίμωξης.

Ποια είναι η κλινική εικόνα του ασθενούς και πως γίνεται η διάγνωση;

➡️Το κυρίαρχο σύμπτωμα της φυσαλιδώδους μυριγγίτιδας είναι ο έντονος διαξιφιστικός πόνος, ο οποίος μπορεί να αντανακλά στη μαστοειδή απόφυση, στην κροταφογναθική άρθρωση ή και στο πρόσωπο. Στα παιδιά συνήθως συνυπάρχει ρινίτιδα (93%) και βήχας (73%). Οι κλασσικές φυσαλίδες που είναι ορατές στην τυμπανική μεμβράνη μπορεί να συνοδεύονται και από πυρετό. Και οι δύο τύποι βαρηκοΐας μπορεί να είναι εμφανείς σε ασθενείς με φυσαλιδώδη μυριγγίτιδα.
Η διάγνωση θα γίνει με το ιστορικό του ασθενούς αλλά και την ωτομικροσκόπηση, δηλαδή την εξέταση του αυτιού με το μικροσκόπιο. Η πνευματική ωτοσκόπηση, η τυμπανομετρία και το ακουστικό αντανακλαστικό αλλά και η μέτρηση της ακοής είναι επικουρικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο. Επιπλέον εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες εκτός εάν υποψιαστεί ο ΩΡΛ κάποια επιπλοκή ( μαστοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα, επισκληρίδιο ή εγκεφαλικό απόστημα, χολοστεάτωμα) ή πρόκειται για βρέφος μικρότερο των 28 ημερών. Η παρακέντηση του τυμπάνου μπορεί να χρειαστεί σε σπάνιες περιπτώσεις σηπτικού παιδιού ή βρέφους για την ταυτοποίηση του υπεύθυνου μικροοργανισμού.

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου;

➡️Στη θεραπεία της φυσαλιδώδους μυριγγίτιδας έχουν θέση τα συστηματικά αντιβιοτικά (δηλαδή από του στόματος αντιβίωση), όπως η αμοξυκιλλίνη ή οι μακρολίδες σε αλλεργικούς στην πενικιλλίνη ασθενείς.
Η στενή παρακολούθηση του ασθενούς είναι βασική συνιστώσα της θεραπείας αυτής της νόσου.
Επιπλέον τα τοπικά κορτικοστεροειδή σε μορφή σταγόνων βοηθούν σημαντικά στη νόσο αυτή.
Τέλος, η επιθετική αντιμετώπιση του οξέος και έντονου πόνου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης της φυσαλιδώδους μυριγγίτιδας.

Ποια είναι η πρόγνωση της φυσαλιδώδους μυριγγίτιδας;

➡️Η πρόγνωση της νόσου είναι γενικά πολύ καλή. 95% των ασθενών αναφέρουν σημαντική μείωση του πόνου μέχρι την τρίτη ημέρα της θεραπείας και μείωση της ωτόρροιας έως την πέμπτη ημέρα της θεραπείας. Η βαρηκοΐα είναι επίσης παροδική. Κάποιες φορές η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει παρά τη θεραπεία, γεγονός για το οποίο πρέπει να είναι ενήμερος ο ασθενής.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

ένας γιατρός την εποχή του κορονοϊού

Ένας γιατρός την εποχή του κορονοϊού

Μέτρα ασφάλειας για τον κορονοϊό Συνέντευξη στον blogger Κων/νο Κορίκη που έγινε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αναφέρομαι στα μέτρα ασφάλειας κατά του κορονοϊού όπως χρήση μάσκας, γαντιών, αντισηπτικών καθώς κι άλλα ζητήματα που αφορούν στην ωτορινολαρυγγολογία.  

Περισσότερα

Έχασα ξαφνικά την ακοή μου. Τι να κάνω;

Ακοή Η ακοή στους περισσότερους από εμάς είναι δεδομένη, και η απώλεια της συνδυάζεται με την μεγάλη ηλικία. Πολλές φορές όμως κάποιος μπορεί να χάσει ξαφνικά την ακοή του. Σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για ξαφνική απώλεια ακοής, επιστημονικά αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής.

Περισσότερα
λειτουργική ρινοπλαστική

 Ρινοπλαστική – ‘Μορφή και Λειτουργία’

Τα περισσότερα χειρουργεία Λειτουργικής Ρινοπλαστικής πραγματοποιούνται για να αποκατασταθεί η φυσιολογική αναπνοή του ασθενούς από τη μύτη καθώς και για ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, που θα κάνει τον ασθενή να νιώσει ευχαριστημένος και απόλυτα ικανοποιημένος. Κάθε Ρινοπλαστική είναι δύο πράγματα, ‘’Μορφή και Λειτουργία’’. Επομένως οι στόχοι είναι σαφείς πριν την κάθε Ρινοπλαστική. Ωστόσο, παρά το […]

Περισσότερα