Ασκληπιού και Ηπείρου 76, ΛάρισαΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού2410.61.88.11

Τι είναι η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα;

φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα

👂Και πάλι το αυτάκι μας πρωταγωνιστής! Σειρά έχει η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα που διέγνωσα σε νεαρή γυναίκα πριν λίγες μέρες και επειδή το όνομα και μόνο της πάθησης ακούγεται περίεργο σας γράφω κάποιες πληροφορίες!

Τι είναι η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα;

➡️Η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα είναι μία σχετικά συχνή λοιμώδης κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες ή κύστεις πάνω στην τυμπανική μεμβράνη του ωτός χωρίς να επηρεάζονται τα περιεχόμενα του μέσου και έξω ωτός. Αν εμπλακεί το μέσο αυτί τότε πρόκειται για οξεία μέση ωτίτιδα και όχι για φυσαλιδώδη μυριγγίτιδα πια. Καθώς η τυμπανική μεμβράνη έχει πλούσια νεύρωση ο μέτριος έως σοβαρός πόνος είναι ένα αναμενόμενο σύμπτωμα. Στην ωτομικροσκόπηση η τυμπανική μεμβράνη έχει εικόνα όμοια με της οξείας μέσης ωτίτιδας, δηλαδή είναι ερυθρή, πεπαχυσμένη και με μειωμένη κινητικότητα. Αιμορραγία ορατή από τον έξω ακουστικό πόρο μπορεί να συμβεί αν ραγεί μία φυσαλίδα. Η ρήξη της φυσαλίδας έχει ως επακόλουθο τη μείωση του πόνου.

Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί;

➡️Η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα θεωρείται ότι προκαλείται κυρίως από ιούς ( AΣΙ ή ιός της γρίπης), ενώ ο πνευμονιόκοκκος είναι το πιο συχνά εντοπιζόμενο βακτήριο. Άλλα βακτήρια που προκαλούν αυτή τη νόσο είναι ο αιμόφιλος της γρίπης, η μοραξέλα, ο στρεπτόκοκκος και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Σε περιπτώσεις υποτροπής της νόσου συνηθέστερα εμπλέκονται περισσότεροι από ένας μικροοργανισμοί.

Ποια είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου;

➡️Η μέγιστη επίπτωση της νόσου εντοπίζεται τους χειμερινούς μήνες και σε ασθενείς με φτωχή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Ενώ η οξεία μέση ωτίτιδα είναι συχνότερη σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών, η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 2 έως 8 ετών καθώς και στους ενήλικες.

Με ποιο μηχανισμό προκαλείται η νόσος αυτή;

πόνος στο αυτί

➡️Η φλεγμονή της τυμπανικής μεμβράνης μπορεί να είναι το άμεσο αποτέλεσμα τραύματος, όπως από ένα ξένο σώμα (παιδιά που βάζουν διάφορα αντικείμενα στο αυτί τους), κατά τον καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου με μπατονέτες, μετά από έναν δυνατό κρότο, κατά την απότομη αυξομείωση της πίεσης στην καμπίνα αεροπλάνου ή και μετά από ένα δυνατό πλάγιο χτύπημα στο πρόσωπο.
Επιπλέον η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της διασποράς του μικροβίου μετά από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συνήθως ιογενούς λοίμωξης.

Ποια είναι η κλινική εικόνα του ασθενούς και πως γίνεται η διάγνωση;

➡️Το κυρίαρχο σύμπτωμα της φυσαλιδώδους μυριγγίτιδας είναι ο έντονος διαξιφιστικός πόνος, ο οποίος μπορεί να αντανακλά στη μαστοειδή απόφυση, στην κροταφογναθική άρθρωση ή και στο πρόσωπο. Στα παιδιά συνήθως συνυπάρχει ρινίτιδα (93%) και βήχας (73%). Οι κλασσικές φυσαλίδες που είναι ορατές στην τυμπανική μεμβράνη μπορεί να συνοδεύονται και από πυρετό. Και οι δύο τύποι βαρηκοΐας μπορεί να είναι εμφανείς σε ασθενείς με φυσαλιδώδη μυριγγίτιδα.
Η διάγνωση θα γίνει με το ιστορικό του ασθενούς αλλά και την ωτομικροσκόπηση, δηλαδή την εξέταση του αυτιού με το μικροσκόπιο. Η πνευματική ωτοσκόπηση, η τυμπανομετρία και το ακουστικό αντανακλαστικό αλλά και η μέτρηση της ακοής είναι επικουρικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο. Επιπλέον εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες εκτός εάν υποψιαστεί ο ΩΡΛ κάποια επιπλοκή ( μαστοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα, επισκληρίδιο ή εγκεφαλικό απόστημα, χολοστεάτωμα) ή πρόκειται για βρέφος μικρότερο των 28 ημερών. Η παρακέντηση του τυμπάνου μπορεί να χρειαστεί σε σπάνιες περιπτώσεις σηπτικού παιδιού ή βρέφους για την ταυτοποίηση του υπεύθυνου μικροοργανισμού.

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου;

➡️Στη θεραπεία της φυσαλιδώδους μυριγγίτιδας έχουν θέση τα συστηματικά αντιβιοτικά (δηλαδή από του στόματος αντιβίωση), όπως η αμοξυκιλλίνη ή οι μακρολίδες σε αλλεργικούς στην πενικιλλίνη ασθενείς.
Η στενή παρακολούθηση του ασθενούς είναι βασική συνιστώσα της θεραπείας αυτής της νόσου.
Επιπλέον τα τοπικά κορτικοστεροειδή σε μορφή σταγόνων βοηθούν σημαντικά στη νόσο αυτή.
Τέλος, η επιθετική αντιμετώπιση του οξέος και έντονου πόνου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης της φυσαλιδώδους μυριγγίτιδας.

Ποια είναι η πρόγνωση της φυσαλιδώδους μυριγγίτιδας;

➡️Η πρόγνωση της νόσου είναι γενικά πολύ καλή. 95% των ασθενών αναφέρουν σημαντική μείωση του πόνου μέχρι την τρίτη ημέρα της θεραπείας και μείωση της ωτόρροιας έως την πέμπτη ημέρα της θεραπείας. Η βαρηκοΐα είναι επίσης παροδική. Κάποιες φορές η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει παρά τη θεραπεία, γεγονός για το οποίο πρέπει να είναι ενήμερος ο ασθενής.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

υγρό στο αυτί

Συχνές ερωτήσεις : Υγρό στο Αυτί σε Παιδιά – Προσέγγιση και Αντιμετώπιση

Τι είναι το υγρό στο αυτί; Το υγρό στο αυτί ή ορώδης μέση ωτίτιδα είναι ο σχηματισμός λεπτόρρευστου ή παχύρρευστου υγρού πίσω από το ‘τύμπανο’ του αυτιού, χωρίς συμπτώματα λοίμωξης, δηλ. πυρετού, πόνου, ερυθρότητας του τυμπάνου.

Περισσότερα
οδηγίες για κοροναϊό

Πώς να προστατευτείτε από τον νέο Κοροναϊό

Το Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει και να προστατέψει τους πολίτες, εξέδωσε οδηγίες για το πώς να προστατευτούμε από τον Κοροναϊό.

Περισσότερα
Εξωτερικη Ωτίτιδα

Εξωτερική ωτίτιδα – νόσος του κολυμβητή, Αίτια, Θεραπεία – Πρόληψη

Εξωτερική ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή) είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου . Προκαλείται από διάφορα αίτια και συνήθως από λοίμωξη με βακτήρια ή μύκητες. “Χτυπάει” ενήλικες αλλά κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας και μωρά. Πώς προκαλείται η εξωτερική ωτίτιδα Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη εξωτερικής ωτίτιδας, παρά τους αμυντικούς μηχανισμούς της ακουστικής δομής. […]

Περισσότερα