Όθωνος 99, Κηφισιά 210.80.86.930 Ηπείρου 76, Λάρισα 2410618811 Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Πρεσβυακουσία – Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία

πρεσβυακουσία - απώλεια ακοής

Η απώλεια ακοής είναι ένα κοινό πρόβλημα που προκαλείται από το θόρυβο, τη γήρανση, την ασθένεια και την κληρονομικότητα. Τα άτομα με απώλεια ακοής  δυσκολεύονται να συνομιλούν με φίλους και συγγενείς. Μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα να κατανοήσουν τις συμβουλές ενός γιατρού, να ανταποκριθούν σε προειδοποιήσεις και να ακούσουν κουδούνια και συναγερμούς.

Περίπου ένα στα τρία άτομα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών έχει απώλεια ακοής και σχεδόν τα μισά από τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών δυσκολεύονται να ακούσουν. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα ακοής.

Οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ακούσουν καλά μπορεί να γίνουν καταθλιπτικοί ή μπορεί να αποσυρθούν από τους άλλους επειδή αισθάνονται απογοητευμένοι ή ντροπιασμένοι που δεν καταλαβαίνουν τι λέγεται. Μερικές φορές, οι ηλικιωμένοι λανθασμένα πιστεύεται ότι είναι μπερδεμένοι, δεν ανταποκρίνονται ή δεν συμμετέχουν σε μια συζήτηση, ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν ακούν καλά.

Προβλήματα ακοής που αγνοούνται ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί μπορεί να επιδεινωθούν. Εάν έχετε πρόβλημα ακοής, ανατρέξτε στον Ωτορινολαρυγγολόγο σας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας, η ειδική εκπαίδευση και ορισμένα φάρμακα είναι μερικές από τις θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν.

Ακοή και Γνωστική Υγεία

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες με απώλεια ακοής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από τους ηλικιωμένους ενήλικες με φυσιολογική ακοή. Οι γνωστικές ικανότητες (συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της συγκέντρωσης) μειώνονται ταχύτερα σε ηλικιωμένους ενήλικες με απώλεια ακοής από ό, τι σε ηλικιωμένους ενήλικες με φυσιολογική ακοή. Η θεραπεία προβλημάτων ακοής μπορεί να είναι σημαντική για τη γνωστική υγεία.

Σημάδια απώλειας ακοής

Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα ακοής και δεν το συνειδητοποιούν. Θα πρέπει να δείτε τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας εάν:

 • Έχετε πρόβλημα ακοής μέσω τηλεφώνου
 • Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε συνομιλίες όταν μιλάνε δύο ή περισσότερα άτομα
 • Συχνά ζητάτε από τους ανθρώπους να επαναλάβουν αυτό που λένε
 • Πρέπει να ενεργοποιήσετε την ένταση της τηλεόρασης τόσο δυνατά που οι άλλοι παραπονιούνται
 • Έχετε πρόβλημα ακοής λόγω θορύβου περιβάλλοντος
 • Νομίζετε ότι οι άλλοι ψιθυρίζουν

Τύποι απώλειας ακοής

Η απώλεια ακοής εμφανίζεται με  πολλές μορφές. Μπορεί να κυμαίνεται από μια ήπια απώλεια, στην οποία ένα άτομο χάνει ορισμένους υψηλούς ήχους, όπως οι φωνές των γυναικών και των παιδιών, έως την πλήρη απώλεια της ακοής.

Απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία (Πρεσβυκουσία)

Πρεσβυακουσία, η απώλεια ακοής που σχετίζονται με την ηλικία, εμφανίζεται σταδιακά καθώς ένα άτομο μεγαλώνει. Φαίνεται να υποστηρίζεται η κληρονομικότητα και μπορεί να συμβεί λόγω αλλαγών στο εσωτερικό αυτί και το ακουστικό νεύρο. Η  πρεσβυακουσία μπορεί να δυσκολεύει ένα άτομο να ανεχτεί δυνατούς ήχους ή να ακούσει τι λένε οι άλλοι.

Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία συμβαίνει συνήθως και στα δύο αυτιά, επηρεάζοντάς τα εξίσου. Η απώλεια είναι σταδιακή, οπότε κάποιος με πρεσβυακουσία  μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι έχει χάσει μέρος της ικανότητάς του να ακούει.

Η απώλεια ακοής μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη τη συναισθηματική σύνδεση

Τα άτομα με απώλεια ακοής μπορεί να δυσκολεύονται να συνομιλούν με φίλους και συγγενείς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, κοινωνική απομόνωση και υψηλότερα ποσοστά μοναξιάς.

Μπορώ να αποτρέψω την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία;

Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες δεν ξέρουν πώς να αποτρέψουν την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Ωστόσο, μπορείτε να προστατευτείτε από την απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο προστατεύοντας τα αυτιά σας από ήχους που είναι πολύ δυνατοί και διαρκούν πάρα πολύ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πιθανές πηγές επιβλαβών θορύβων, όπως η δυνατή μουσική, τα πυροβόλα όπλα, Snowmobile, χλοοκοπτικές μηχανές και φυσητήρες φύλλων. Η αποφυγή δυνατών θορύβων, η μείωση του χρόνου έκθεσης σε δυνατό θόρυβο και η προστασία των αυτιών σας με ωτοασπίδες είναι εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την ακοή σας και να περιορίσετε το μέγεθος της ακοής που μπορεί να χάσετε καθώς μεγαλώνετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε την απώλεια ακοής

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε πρόβλημα ακοής είναι να αναζητήσετε επαγγελματικές συμβουλές. Ο ωτορινολαρυγγολόγος  είναι σε θέση να διαγνώσει και να θεραπεύσει το πρόβλημα ακοής σας. Είναι αυτός που θα σας κατευθύνει, ανάλογα με το βαθμό και το είδος της βαρηκοΐας ώστε να γίνετε πάλι ένας απόλυτα λειτουργικός άνθρωπος στο κοινωνικό πλαίσιο που δραστηριοποιείστε.

Επιπλέον, σε ατομικό επίπεδο, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής, θα πρέπει:

 • Ενημερώστε τον κόσμο ότι έχετε πρόβλημα ακοής.
 • Ζητήστε από τους ανθρώπους να μιλήσουν πιο αργά και καθαρά. Επίσης, ζητήστε τους να μιλήσουν πιο δυνατά χωρίς να φωνάξουν.
 • Δώστε προσοχή σε ό, τι λέγεται και στις εκφράσεις ή τις χειρονομίες του προσώπου.
 • Ενημερώστε το άτομο που μιλάει αν δεν καταλαβαίνετε τι είπε.
 • Ζητήστε από το άτομο που μιλάει να αναδιατυπώσει μια πρόταση και προσπαθήστε ξανά.
 • Βρείτε μια καλή τοποθεσία για να ακούσετε. Τοποθετήστε τον εαυτό σας ανάμεσα στο ηχείο και τις πηγές θορύβου και αναζητήστε πιο ήσυχα μέρη για να μιλήσετε.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα

Τι είναι η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα;

👂Και πάλι το αυτάκι μας πρωταγωνιστής! Σειρά έχει η φυσαλιδώδης μυριγγίτιδα που διέγνωσα σε νεαρή γυναίκα πριν λίγες μέρες και επειδή το όνομα και μόνο της πάθησης ακούγεται περίεργο σας γράφω κάποιες πληροφορίες!

Περισσότερα
πρησμένες αμυγδαλές

Αμυγδαλεκτομή στους ενήλικες – Ποιοι οι λόγοι που οδηγούν στο χειρουργείο

Υποτροπιάζουσα και χρόνια φαρυγγοαμυγδαλίτιδα Η υποτροπιάζουσα οξεία φαρυγγίτιδα και η χρόνια αμυγδαλίτιδα είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για αμυγδαλεκτομή σε ενήλικες σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.  Εάν οι αμυγδαλές είναι αυτές που επηρεάζονται επηρεάζονται κυρίως, τότε η λοίμωξη είναι η αμυγδαλίτιδα. Εάν ο στοματοφαρυγγικός βλεννογόνος είναι αυτός που επηρεάζεται κυρίως, τότε η λοίμωξη ονομάζεται φαρυγγίτιδα. Εάν […]

Περισσότερα

Πώς να καταλάβετε αν το παιδί σας έχει βαρηκοΐα

Τι είναι η παιδική βαρηκοΐα; Η παιδική βαρηκοΐα αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές διαταραχές που μπορεί, να εμφανιστεί μετά τη γέννηση. Η μείωση της ακουστικής ικανότητας του παιδιού επηρεάζει την επικοινωνία και τη γνωστική ανάπτυξή του, προκαλώντας διαταραχές συμπεριφοράς.

Περισσότερα