Όθωνος 99, Κηφισιά 210.80.86.930 Ηπείρου 76, Λάρισα 2410618811 Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Πονοκέφαλος: Πότε είναι ημικρανία και πότε ιγμορίτιδα

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο πονοκέφαλος που έχουν οφείλεται σε ιγμορίτιδα, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ημικρανία.
Και το πρόβλημα έγκειται στο ότι αν προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την ημικρανία με μεθόδους για τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα, ή το αντίστροφο, τότε η θεραπεία δεν λειτουργεί.

Τι είναι ημικρανία;

Η ημικρανία είναι ένας κοινός τύπος πονοκέφαλου.Σε πολλά άτομα γίνεται αισθητός ένας σφύζων πόνος μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού.
Η ημικρανία ως ετερόπλευρη σφύζουσα κεφαλαλγία(νιώθεις σαν να χτυπάει ο παλμός μέσα στο κεφάλι), διαρκεί 2-72 ώρες, συνοδεύεται από γαστρεντερολογικά, οφθαλμολογικά ή άλλα νευρολογικά σημεία και μεταξύ των επεισοδίων ο ασθενής είναι ελεύθερος συμπτωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 70% των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Τι είναι η ιγμορίτιδα;

Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων, η οποία μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, αλλεργία, ή αυτοάνοσα νοσήματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε ιογενή λοίμωξη και υποχωρούν μέσα σε 10 ημέρες.
Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι οξεία (διαρκεί για λιγότερο από 4 εβδομάδες), ή χρόνια (συνεχίζεται για 8 ή περισσότερο εβδομάδες ).
Tα δύο είδη ιγμορίτιδας έχουν παρόμοια συμπτώματα και επομένως είναι δύσκολο να διακριθούν. Η οξεία ιγμορίτιδα είναι πολύ συνήθης. Περίπου 90% των ενηλίκων παρουσιάζουν ιγμορίτιδα σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Αίτια και συμπτώματα ημικρανιών

Οι ημικρανίες είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου. Η αιτία και οι παράγοντες πυροδότησής της δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, καθώς καμία ημικρανία δεν είναι ίδια με κάποια άλλη. Ορισμένα συμπτώματα είναι:
• Ναυτία, ή εμετό
• Θολή όραση
• Φωτοευαισθησία
• Οφθαλμικός πόνος
• Σφύζουσα κεφαλαλγία

Αίτια και συμπτώματα ιγμορίτιδας

Πάσχετε από οξεία ιγμορίτιδα, αν έχετε πυκνές ή κιτρινωπές εκκρίσεις από τη μύτη σας για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων και ένα από τα ακόλουθα:
· Ρινική απόφραξη
· Πόνο, πίεση ή αίσθημα πληρότητας στο πρόσωπο, το κεφάλι ή γύρω από τα μάτια
· Μακροχρόνια συμπτώματα όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος
· Συμπτώματα που δε βελτιώνονται μέσα σε 10 ημέρες ή αρχίζουν να επιδεινώνονται, αφού είχαν αρχικά παρουσιάσει μία μικρή βελτίωση.
Μπορεί να πάσχετε από χρόνια ιγμορίτιδα, αν έχετε τουλάχιστον 2 από τα παραπάνω 4 συμπτώματα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.
Για τη διευκρίνιση της κατάστασης ο ΩΡΛ σας μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε αξονική τομογραφία του σπλαγχνικού κρανίου.

Διάγνωση Ημικρανίας

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει αυτόν τον τύπο πονοκέφαλου κάνοντας ερωτήσεις για τα συμπτώματά σας και το οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών. Θα γίνει μια πλήρης κλινική εξέταση για να προσδιοριστεί εάν οι πονοκέφαλοί σας οφείλονται σε μυϊκή τάση, προβλήματα στους κόλπους ή μια σοβαρή εγκεφαλική διαταραχή.
Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για να αποδειχθεί ότι ο πονοκέφαλός σας είναι πράγματι ημικρανία. Ωστόσο, ο ΩΡΛ σας μπορεί να μεταβεί σε μια μαγνητική ή αξονική εγκεφάλου, εάν δεν είχατε ποτέ πριν ημικρανία ή εάν έχετε ασυνήθιστα συμπτώματα με την ημικρανία σας, όπως αδυναμία, προβλήματα μνήμης ή απώλεια της εγρήγορσης.

Διάγνωση και Αντιμετώπιση Ιγμορίτιδας

Στη διάγνωση της ιγμορίτιδας βοηθά η ακτινογραφία των ιγμόρειων κόλπων και η μικροβιολογική εξέταση του εκκρίματος.
Η οξεία ιγμορίτιδα που οφείλεται σε ιούς μπορεί να αντιμετωπίζεται με παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφένη (depon και algofren), ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και ένα κορτικοστεροειδές ενδορινικό εκνέφωμα (σπρέι).

Η χρόνια ιγμορίτιδα έχει διαφορετική αντιμετώπιση στο ότι τον κυρίαρχο ρόλο παίζει η διαδικασία της φλεγμονής και όχι η λοίμωξη. Οπωσδήποτε συστήνονται οι ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ή υπέρτονο ορό, τα ενδορινικά κορτικοστεροειδή και κάποιες φορές τα αντιβιοτικά. Συχνά, η χρόνια παραρρινοκοπίτιδα επιπλέκεται με ρινικούς πολύποδες, διάφορες αλλεργίες και άσθμα που δυσχεραίνουν την αντιμετώπισή της.
Δεδομένης της χρόνιας ιγμορίτιδας ο ΩΡΛ σας θα σας συστήσει αξονική τομογραφία του σπλαγχνικού κρανίου για το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης που είναι μία επιλογή θεραπείας, αν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθήσει.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

ευπαθείς ομάδες

Ευπαθείς ομάδες: ποιες είναι και τι πρέπει να κάνουν για τον Κορωνοϊό.

Ποια άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, ανοσοκατασταλμένοι) είναι περισσότερο ευάλωτοι να νοσήσουν σοβαρά, εφόσον προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. Βάσει των μέχρι τώρα επιστημονικών δεδομένων, η σοβαρή νόσηση αφορά κυρίως σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών. Τα περισσότερα […]

Περισσότερα

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη ρινοπλαστική?

Μετά τη ρινοπλαστική, είναι σημαντικό να φροντίσετε καλά τον εαυτό σας για να εξασφαλίσετε μια ομαλή και επιτυχημένη ανάρρωση. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε:   Αποφύγετε να αγγίζετε και προσέχετε μη χτυπήσετε τη μύτη σας: Η μύτη σας θα είναι ευαίσθητη και πρησμένη μετά τη ρινοπλαστική, οπότε είναι σημαντικό να αποφύγετε να την […]

Περισσότερα
πρεσβυακουσία - απώλεια ακοής

Πρεσβυακουσία – Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία

Η απώλεια ακοής είναι ένα κοινό πρόβλημα που προκαλείται από το θόρυβο, τη γήρανση, την ασθένεια και την κληρονομικότητα. Τα άτομα με απώλεια ακοής  δυσκολεύονται να συνομιλούν με φίλους και συγγενείς. Μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα να κατανοήσουν τις συμβουλές ενός γιατρού, να ανταποκριθούν σε προειδοποιήσεις και να ακούσουν κουδούνια και συναγερμούς. Περίπου ένα στα […]

Περισσότερα