Τα αυτιά αν και έχουν την ικανότητα αυτοκαθαρισμού στην περίπτωση που χρειάζονται πράγματι καθάρισμα, ο μόνος κατάλληλος για να μας βοηθήσει είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος.
Το κερί των αυτιών (ή αλλιώς κυψελίδα) δημιουργείται συνεχώς από τους αδένες του δέρματος που βρίσκονται στο κανάλι των αυτιών.
Έχει προστατευτικό ρόλο, καθώς διώχνει το νερό και προφυλάσσει τα αυτιά από βρωμιές και βακτήρια. Αφού δημιουργηθεί, ακολουθεί τη φυσική του τάση, που είναι να βγαίνει προς τα έξω, παρασύροντας μαζί του ακαθαρσίες.
Πρέπει να πάω σε ΩΡΛ
Τα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στο γιατρό είναι:
• Η μείωση της ακοής.
• Το αίσθημα «πληρότητας» στο αυτί (βουλωμένο αυτί).
• Ο πόνος στο αυτί.
• Οι εμβοές (βουητό).
Εμείς χρειάζεται να καθαρίσουμε μόνοι μας μόνο όσο κερί έχει βγει προς τα έξω. Δηλαδή, δεν πρέπει να προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας βαθιά, αλλά στο εξωτερικό τους κανάλι, με μια πετσέτα, λίγο βαμβάκι ή χαρτί, καθώς το κερί έχει τη φυσική τάση να βγαίνει προς τα έξω.
Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να καθαρίζουμε βαθιά τα αυτιά είναι επειδή κινδυνεύουμε να τραυματίσουμε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο και επειδή το μόνο που θα κερδίσουμε θα είναι να σπρώξουμε το κερί προς τα μέσα.
Αν τα αυτιά σας παράγουν πολύ κερί ο ΩΡΛ πρέπει να τα καθαρίζει με το ειδικό εργαλείο ή με αναρρόφηση, μία φορά το χρόνο ή κάθε φορά που νιώθετε κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα.