Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Καρκίνος του στόματος

καρκίνος του στόματος

Ο καρκίνος του στόματος αναφέρεται στον καρκίνο που αναπτύσσεται σε οποιοδήποτε από τα μέρη που αποτελούν τη στοματική κοιλότητα όπως :

  1. Χείλη
  2. Ούλα
  3. Γλώσσα
  4. Εσωτερική επένδυση των μάγουλων
  5. Οροφή του στόματος
  6. Έδαφος του στόματος (κάτω από τη γλώσσα)

Συμπτώματα

Σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του στόματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Πληγή στο χείλος ή στο στόμα  που δεν θεραπεύεται
  2. Μία λευκή ή κοκκινωπή επιφάνεια στο εσωτερικό του στόματος σας
  3. Δόντια που άρχισαν να είναι ασταθή
  4. Πόνος στο στόμα
  5. Πόνος στο αυτί
  6. Δύσκολη ή επώδυνη κατάποση

Αιτίες

Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα στα χείλη ή στο στόμα υποστούν αλλαγές (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε σε ένα κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές- μεταλλάξεις λένε στα κύτταρα να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να διαιρούνται όταν τα υγιή κύτταρα πεθαίνουν. Η συσσώρευση ανώμαλων καρκινικών κυττάρων του στόματος μπορεί να σχηματίσει έναν όγκο. Με τον καιρό ο όγκος μπορεί να εξαπλωθεί μέσα στο στόμα και σε άλλες περιοχές του κεφαλιού και του τραχήλου.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του στόματος συνήθως αρχίζουν στα επίπεδα, λεπτά κύτταρα (πλακώδη κύτταρα) που υπάρχουν στην περιοχή της στοματικής σας κοιλότητας. Έτσι, οι περισσότεροι καρκίνοι του στόματος είναι πλακώδη καρκινώματα.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τις μεταλλάξεις στα πλακώδη κύτταρα που οδηγούν σε καρκίνο του στόματος. Αλλά οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκινογένεση.

Παράγοντες κινδύνου

  1. Χρήση καπνού κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των τσιγάρων, των πούρων, του καπνού μάσησης και του ταμπάκου
  2. Βαριά χρήση αλκοόλ
  3. Υπερβολική έκθεση των χειλιών σας στον ήλιο
  4. Ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που ονομάζεται ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
  5. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Πρόληψη

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης του καρκίνου του στόματος. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος εάν:

  1. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε καπνό ή μην αρχίσετε. Αν χρησιμοποιείτε καπνό, σταματήστε. Αν δεν χρησιμοποιείτε καπνό, μην αρχίσετε! Χρησιμοποιώντας καπνό εκθέτετε το στόμα σας και όχι μόνο σε επικίνδυνες καρκινογόνες χημικές ουσίες.
  2. Πίνετε αλκοόλ μόνο με μέτρο, αν όχι καθόλου. Η χρόνια υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει τα κύτταρα στο στόμα σας, καθιστώντας τα ευάλωτα στον καρκίνο του στόματος. Αν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει έως και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών, και μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και κάτω.
  3. Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση του ήλιου στα χείλη σας. Προστατέψτε το δέρμα στα χείλη σας από τον ήλιο με την παραμονή στη σκιά, όσο είναι δυνατόν. Φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ χείλος που σκιάζει αποτελεσματικά ολόκληρο το πρόσωπό σας, συμπεριλαμβανομένου του στόματός σας. Εφαρμόστε ένα αντιηλιακό προϊόν χειλιών ως μέρος του σχήματος προστασίας από τον.
  4. Δείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά. Ως μέρος μιας οδοντιατρικής εξέτασης ρουτίνας , ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να επιθεωρήσει ολόκληρο το στόμα σας για ανώμαλες περιοχές που μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο του στόματος ή προκαρκινικές αλλαγές.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Ίλιγγος θέσεως: όταν όλα γυρίζουν – Πώς το σταματάμε

Τι είναι ο Ίλιγγος Θέσεως Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του ΚΠΙΘ (Καλοήθης Παροξυσμικός Ίλιγγος Θέσεως) που μπορεί να συμβεί αυθόρμητα, καθώς και μετά τους Brandt-Daroff  ή Epley / Semont ελιγμούς. Πιστεύεται ότι προκαλούνται από τη μετανάστευση της ωτοκονίας σε κανάλια εκτός από το οπίσθιο κανάλι, όπως τα πρόσθια ή πλάγια κανάλια. Είναι επίσης θεωρητικά δυνατό για πολλά […]

Περισσότερα
βλάβες στοματικής κοιλότητας

Βλάβες στοματικής κοιλότητας

Αν και η εξέταση για βλάβες της στοματικής κοιλότητας από τον κλινικό ιατρό είναι κρίσιμη για την οριστικοποίηση της διάγνωσης, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βλάβης, όπως ο χρόνος εμφάνισης και η διάρκεια, το χρώμα και η αίσθηση της βλάβης που παρέχει ο ασθενής ενισχύουν τη διαγνωστική ακρίβεια του κλινικού ιατρού.  Εκτός από το κλινικό ιστορικό, […]

Περισσότερα

Γρίπη ή κρυολόγημα, πώς τα ξεχωρίζω

Πολλοί άνθρωποι συχνά και λανθασμένα συγχέουν τη γρίπη με το κοινό κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια λοίμωξη που συχνά προκαλείται από ιούς, διαφορετικούς από εκείνους της γρίπης. Η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά, ακόμη και επικίνδυνα για τον ασθενή. Το κρυολόγημα προκαλείται από μια πληθώρα ιών, περισσότερους […]

Περισσότερα