Ασκληπιού και Ηπείρου 76, ΛάρισαΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού2410.61.88.11

Ίλιγγος θέσεως: όταν όλα γυρίζουν – Πώς το σταματάμε

Τι είναι ο Ίλιγγος Θέσεως

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του ΚΠΙΘ (Καλοήθης Παροξυσμικός Ίλιγγος Θέσεως) που μπορεί να συμβεί αυθόρμητα, καθώς και μετά τους Brandt-Daroff  ή Epley / Semont ελιγμούς. Πιστεύεται ότι προκαλούνται από τη μετανάστευση της ωτοκονίας σε κανάλια εκτός από το οπίσθιο κανάλι, όπως τα πρόσθια ή πλάγια κανάλια. Είναι επίσης θεωρητικά δυνατό για πολλά παρεκκλίνοντα  μοτίβα ΚΠΙΘ να συμβεί μια αλληλεπίδραση της ωτοκονίας στα διάφορα κανάλια. Για το λόγο αυτό, στην κλινική πρακτική, ένα άτυπο ΚΠΙΘ αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά με ελιγμούς, όπως ένα τυπικό ΚΠΙΘ, και η λογική που περιγράφεται παρακάτω εισάγεται μόνο μετά την αποτυχία της θεραπείας.

Τι είναι ο Ίλιγγος Θέσεως Πλάγιου Ημικύκλιου Σωλήνα

ΚΠΙΘ του Πλάγιου Ημικύκλιου Σωλήνα (ΚΠΙΘ ΠΗΣ) είναι η πιο κοινή άτυπη παραλλαγή, που αντιπροσωπεύει περίπου 3-12 τοις εκατό των περιπτώσεων. Φαίνεται πιθανό ότι το ποσοστό του ΚΠΙΘ ΠΗΣ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κριτήρια που χρησιμοποιεί κανείς. Οι περισσότερες περιπτώσεις ΚΠΙΘ του Πλάγιου Ημικύκλιου Σωλήνα θεωρούνται ως συνέπεια ενός ελιγμού Epley, αλλά άλλοι διαπιστώνουν ότι η αυθόρμητη εμφάνιση είναι πιο κοινή. Διαγιγνώσκεται βλέποντας έναν οριζόντιο νυσταγμό που αλλάζει κατεύθυνση ανάλογα με το κάτω αυτί. Στην κατάσταση μετά το Epley, είναι γενικά πολύ ισχυρή.

Τα συμπτώματα

Οι ασθενείς αυτοί συνήθως ζαλίζονται σε μεγάλο βαθμό αν γυρίσουν το κεφάλι τους  σε κάθε πλευρά στο κρεβάτι. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την κατάσταση του ΚΠΙΘ του Οπίσθιου Ημικύκλιου Σωλήνα (ΚΠΙΘ ΟΗΣ) όπου κάποιος είναι ζαλισμένος μόνο στην «κακή πλευρά».

Πρακτικά, ΚΠΙΘ του Πλάγιου Ημικύκλιου Σωλήνα μπορεί σχεδόν πάντα να διαπιστώσει ο εξεταστής στη δοκιμή Dix Hallpike για τον πλάγιο ημικύκλιο σωλήνα.

Ποιο είναι το κακό αυτί;

Όταν ο ΚΠΙΘ ΠΗΣ ακολουθεί έναν ελιγμό θεραπείας για ΚΠΙΘ ΟΗΣ, το “κακό” αυτί θεωρείται ότι είναι το ίδιο με το οπίσθιο κανάλι BPPV.

Πώς το σταματάμε

Η θεραπεία του  ΚΠΙΘ ΠΗΣ δεν έχει τεκμηριωθεί τόσο καλά όσο στο τυπικό ΚΠΙΘ του ΟΗΣ, αλλά βασίζεται στην ίδια λογική.

Όλοι οι ελιγμοί για τον ΚΠΙΘ ΠΗΣ ακολουθούν τη γενική προσέγγιση της στροφής του σώματος ή του κεφαλιού γύρω από το μακρύ άξονα, από την “πληγείσα” πλευρά, προς την καλή πλευρά. Οι ελιγμοί παραλλαγής μπορούν όλοι να θεωρηθούν ως «κομμάτια» του log-roll.

  • Log Roll (γνωστό και ως μπάρμπεκιου)

ΚΠΙΘ του Πλάγιου Ημικύκλιου Σωλήνα –

BPPV of the Lateral Semicircular Canal

ίλιγγος θέσεως-πώς το σταματάμε

Πρόκειται για διαδικασία όπου ένα άτομο περιστρέφεται σε βήματα των 90 μοιρών, ξεκινώντας ύπτιο / κακό αυτί κάτω, ύπτιο, καλό αυτί επάνω, μύτη-κάτω, και στη συνέχεια να κάθεται σε διαστήματα των 30 δευτερολέπτων ή ενός λεπτού.  Αυτή η διαδικασία φαίνεται πολύ λογική και είναι αυτή που χρησιμοποιούμε συχνά στο δικό μας ιατρείο.

  • Vannucchi ελιγμός, που ονομάζεται επίσης “αναγκαστική παρατεταμένη τοποθέτηση”

Ο ασθενής κοιμάται με το “προσβεβλημένο” αυτί προς τα επάνω. Αυτός ο χειρισμός έχει αναφερθεί ότι είναι αποτελεσματικός σε περίπου 75% των ασθενών (βλέπε Vannucchi et al, 1997).  Αυτό είναι και το τελευταίο βήμα του log-roll (θέση 3 παραπάνω).

Υποτροπή

Λίγα είναι γνωστά για την υποτροπή του ΚΠΙΘ ΠΗΣ. Οι Sakaida  et al. (2003) ανέφεραν ότι o ΚΠΙΘ ΠΗΣ υποτροπιάζει πιο συχνά απ’ ότι ο κατά πολύ συχνότερος ΚΠΙΘ ΟΗΣ.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Διάτρηση τυμπάνου από αντικείμενο στο αυτί. Πρώτες βοήθειες

Τι είναι η διάτρηση τυμπάνου; Η ρήξη τυμπάνου (διάτρηση) μπορεί να είναι μία επώδυνη κατάσταση και μπορεί να χρειαστεί άμεση αντιμετώπιση. Όταν υπάρχει μια μικρή τρύπα (διάτρηση) στο τύμπανο, αυτό δεν μπορεί να μεταδώσει ικανοποιητικά τον ήχο και ο ασθενής δεν ακούει καλά.

Περισσότερα

Το αυτί του Κολυμβητή . Μια συχνή καλοκαιρινή πάθηση

Τι είναι το αυτί του Κολυμβητή; Η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του ωτός (αυτιού) που οδηγεί στο τύμπανο ονομάζεται το αυτί(νόσος)του κολυμβητή ή εξωτερική ωτίτιδα.

Περισσότερα
λαρυγγίτιδα και ψιθύρισμα

Γιατί δεν πρέπει να ψιθυρίζουμε όταν έχουμε λαρυγγίτιδα

Αν και το φυσικό μας ένστικτο μάς προτρέπει να ψιθυρίζουμε όταν έχουμε λαρυγγίτιδα, η αλήθεια είναι ότι προκαλείται μεγάλη τάση στις φωνητικές μας χορδές με το ψιθύρισμα καθώς αυτές τεντώνουν πολύ επιβαρύνονται τελικά περισσότερο.

Περισσότερα