Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Έχασα ξαφνικά την ακοή μου. Τι να κάνω;

Ακοή

Η ακοή στους περισσότερους από εμάς είναι δεδομένη, και η απώλεια της συνδυάζεται με την μεγάλη ηλικία. Πολλές φορές όμως κάποιος μπορεί να χάσει ξαφνικά την ακοή του. Σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για ξαφνική απώλεια ακοής, επιστημονικά αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής.

Τι είναι η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής ή ξαφνική κώφωση;

Η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής ορίζεται ως η πτώση 30 db ή περισσότερο σε 3 ή περισσότερες διαδοχικές συχνότητες, σε χρονικό διάστημα μικρότερο από 3 ημέρες.

H νόσος συμβαίνει περίπου σε 5-20 άτομα ανά 100.000 πληθυσμό , είτε στο ένα είτε και στα δύο αυτιά . Χτυπά άτομα 40-54 ετών, σε άνδρες και γυναίκες εξίσου. Στο 60% των περιπτώσεων η αιφνίδια βαρηκοΐα είναι ιδιοπαθής, αγνώστου αιτιολογίας. Σε ποσοστό 32-79% η ακοή αποκαθίσταται αυτόματα, συνήθως εντός 2 εβδομάδων .

 

 

 

Τι προκαλεί την ξαφνική κώφωση;

Μια ποικιλία διαταραχών που επηρεάζουν το αυτί μπορεί να προκαλέσει SSHL, αλλά μόνο περίπου το 10 τοις εκατό των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με SSHL έχουν μια αναγνωρίσιμη αιτία.

Μερικές από αυτές τις συνθήκες περιλαμβάνουν:

  1. Λοιμώξεις.
  2. Τραύμα στο κεφάλι.
  3. Αυτοάνοσα νοσήματα.
  4. Έκθεση σε ορισμένα φάρμακα που θεραπεύουν τον καρκίνο ή σοβαρές λοιμώξεις.
  5. Προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος.
  6. Νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
  7. Διαταραχές του έσω ωτός, όπως η νόσος του Ménière.

Οι περισσότερες από αυτές τις αιτίες συνοδεύονται από άλλες ιατρικές καταστάσεις ή συμπτώματα που δείχνουν τη σωστή διάγνωση. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι εάν η απώλεια ακοής συμβαίνει σε ένα ή και στα δύο αυτιά. Για παράδειγμα, εάν η ξαφνική απώλεια ακοής εμφανίζεται μόνο στο ένα αυτί, οι όγκοι στο ακουστικό νεύρο θα πρέπει να αποκλειστούν ως αιτία. Αυτοάνοση ασθένεια μπορεί να προκαλέσει SSHL σε ένα ή και στα δύο αυτιά.

Διάγνωση

Μερικοί ασθενείς περιγράφουν ότι η απώλεια ακοής παρατηρήθηκε ξαφνικά το πρωί. Άλλοι λένε στο γιατρό ότι αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια ωρών ή ημερών.

Μερικές φορές, τα άτομα με SSHL αναβάλλουν να δουν έναν γιατρό επειδή πιστεύουν ότι η απώλεια ακοής τους οφείλεται σε αλλεργίες, λοίμωξη, κερί αυτιού που συνδέει το κανάλι του αυτιού ή άλλες κοινές καταστάσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρήσετε τα ξαφνικά συμπτώματα κώφωσης μια ιατρική έκτακτη ανάγκη και να επισκεφθείτε αμέσως έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Αν και περίπου τα μισά άτομα με SSHL ανακτούν μέρος ή το σύνολο της ακοής τους αυθόρμητα, συνήθως εντός μίας έως δύο εβδομάδων από την έναρξη, η καθυστέρηση της διάγνωσης και της θεραπείας SSHL μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η έγκαιρη λήψη θεραπείας αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να ανακτήσετε τουλάχιστον ένα μέρος της ακοής σας.

Η αιφνίδια νευροαισθητήρια απώλεια ακοής αποτελεί μια σοβαρή και επείγουσα αιτία για επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο. Ο ΩΡΛ με ακριβής λήψη ιστορικού επιβεβαιώνει ότι η απώλεια της ακοής είναι αιφνίδια και εξελίχθηκε σε διάστημα μικρότερο των 72 ωρών. Ο ασθενής παραπονιέται συχνά για βουητά αίσθημα πίεσης και υποκειμενική αίσθηση ιλίγγου.

Θα πρέπει να εξεταστεί η ύπαρξη χρόνιων ασθενειών όπως η καρδιοαγγειακή νόσος, η υπέρταση, ο διαβήτης, ο υπερ-υποθυρεοειδισμός, η χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων, η κατάχρηση αλκοόλ ή καπνού και η περίπτωση ακουστικού τραύματος. Θα πρέπει επίσης να αποκλειστεί μια πρόσφατη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Αμέσως μετά ο ΩΡΛ προχωρά σε ακοολογικό έλεγχο, εξέταση με διαπασών, ωτοσκόπηση, τυμπανομετρία, ακοόγραμμα, ηλεκτρονυσταγμογράφημμα, για να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή του αιθουσαίου συστήματος (έσω ώτους ).

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με χορήγηση σκιαγραφικού γίνεται για τον αποκλεισμό ακουστικού νευρινώματος. Η αξονική τομογραφία των κροταφικών οστών θα αναδείξει πιθανές γενετικές ανωμαλίες του έσω ωτός.

Τέλος ο γιατρός μπορεί να κάνει με εργαστηριακές εξετάσεις που για να διαπιστώσεις πιθανά άλλα αίτια.

Θεραπεία

Η πιο κοινή θεραπεία για την ξαφνική κώφωση, ειδικά όταν η αιτία είναι άγνωστη, είναι τα κορτικοστεροειδή.

Τα στεροειδή μπορούν να θεραπεύσουν πολλές διαταραχές και συνήθως λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή, μειώνοντας το πρήξιμο και βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τις ασθένειες.

Παλαιότερα, τα στεροειδή χορηγούνταν σε μορφή χαπιού. Το 2011, μια κλινική δοκιμή που υποστηρίχθηκε από το NIDCD έδειξε ότι η ενδοτυμπανική (μέσω του τυμπάνου) ένεση στεροειδών ήταν εξίσου αποτελεσματική με τα από του στόματος στεροειδή. Μετά από αυτή τη μελέτη, οι γιατροί άρχισαν να συνταγογραφούν άμεση ενδοτυμπανική ένεση στεροειδών στο μέσο αυτί. το φάρμακο στη συνέχεια ρέει στο εσωτερικό αυτί.

Οι ενέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στα γραφεία πολλών ωτορινολαρυγγολόγων και είναι μια καλή επιλογή για άτομα που δεν μπορούν να πάρουν στεροειδή από το στόμα ή θέλουν να αποφύγουν τις παρενέργειές τους.

Στεροειδή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται το συντομότερο δυνατό για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η θεραπεία που καθυστερεί για περισσότερο από δύο έως τέσσερις εβδομάδες είναι λιγότερο πιθανό να αντιστρέψει ή να μειώσει τη μόνιμη απώλεια ακοής.

Πρόσθετες θεραπείες μπορεί να χρειαστούν εάν ο γιατρός σας ανακαλύψει μια υποκείμενη αιτία του SSHL σας. Για παράδειγμα, εάν το SSHL προκαλείται από λοίμωξη, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Εάν πήρατε φάρμακα που ήταν τοξικά για το αυτί, μπορεί να σας συμβουλεύσει να μεταβείτε σε άλλο φάρμακο. Εάν μια αυτοάνοση κατάσταση προκάλεσε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί στο εσωτερικό αυτί, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν η απώλεια ακοής σας είναι σοβαρή, δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία ή/και συμβαίνει και στα δύο αυτιά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ακουστικά βαρηκοΐας (για να ενισχύσετε τον ήχο) ή ακόμα και να λάβετε κοχλιακά εμφυτεύματα (για να διεγείρετε άμεσα τις ακουστικές συνδέσεις στο αυτί που πηγαίνουν στον εγκέφαλο).

Τι συμβαίνει αν δεν αποκατασταθεί η ακοή;

Αν μετά από 6 μήνες ο ασθενής δεν δει βελτίωση η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας είναι η ενδεδειγμένη λύση. Το σημαντικό στην θεραπεία είναι όσο τον δυνατόν άμεση επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο σας.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη ρινοπλαστική?

Μετά τη ρινοπλαστική, είναι σημαντικό να φροντίσετε καλά τον εαυτό σας για να εξασφαλίσετε μια ομαλή και επιτυχημένη ανάρρωση. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε:   Αποφύγετε να αγγίζετε και προσέχετε μη χτυπήσετε τη μύτη σας: Η μύτη σας θα είναι ευαίσθητη και πρησμένη μετά τη ρινοπλαστική, οπότε είναι σημαντικό να αποφύγετε να την […]

Περισσότερα

Το αυτί του Κολυμβητή . Μια συχνή καλοκαιρινή πάθηση

Τι είναι το αυτί του Κολυμβητή; Η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του ωτός (αυτιού) που οδηγεί στο τύμπανο ονομάζεται το αυτί(νόσος)του κολυμβητή ή εξωτερική ωτίτιδα.

Περισσότερα
Εξωτερικη Ωτίτιδα

Εξωτερική ωτίτιδα – νόσος του κολυμβητή, Αίτια, Θεραπεία – Πρόληψη

Εξωτερική ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή) είναι μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου . Προκαλείται από διάφορα αίτια και συνήθως από λοίμωξη με βακτήρια ή μύκητες. “Χτυπάει” ενήλικες αλλά κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας και μωρά. Πώς προκαλείται η εξωτερική ωτίτιδα Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη εξωτερικής ωτίτιδας, παρά τους αμυντικούς μηχανισμούς της ακουστικής δομής. […]

Περισσότερα