Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Αμυγδαλεκτομή

αμυγδαλεκτομή

Τι είναι η αμυγδαλεκτομή

Η αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών, δύο οβάλ δομών λεμφικού ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού – μία αμυγδαλή σε κάθε πλευρά.

Η αμυγδαλεκτομή ήταν κάποτε μια κοινή διαδικασία για τη θεραπεία της λοίμωξης και της φλεγμονής των αμυγδαλών (αμυγδαλίτιδα). Σήμερα, μια αμυγδαλεκτομή πραγματοποιείται συνήθως για την αντιμετώπιση της διαταραχής του ύπνου λόγω κακής αναπνοής ( π.χ ροχαλητό), αλλά μπορεί να εξακολουθεί να είναι μια θεραπεία όταν η αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται συχνά ή δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα. Επίσης, η αμυγδαλεκτομή μπορεί να κρίνεται αναγκαία για τη θεραπεία κάποιων σπάνιων ασθενειών των αμυγδαλών.

Ο χρόνος αποκατάστασης μετά από αμυγδαλεκτομή είναι συνήθως τουλάχιστον 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες.

Γιατί κάποιος να υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή

Μια αμυγδαλεκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία:

 1. Επαναλαμβανόμενης, χρόνιας ή σοβαρής αμυγδαλίτιδας
 2. Επιπλοκών των υπερτροφικών αμυγδαλών (π.χ ροχαλητό)
 3. Αιμορραγίας των αμυγδαλών
 4. Άλλων σπάνιων ασθενειών των αμυγδαλών

Αμυγδαλίτιδα

Οι αμυγδαλές είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των βακτηρίων και των ιών που εισέρχονται στο στόμα σας. Αυτή η λειτουργία μπορεί να κάνει τις αμυγδαλές ιδιαίτερα ευάλωτες σε λοίμωξη και φλεγμονή. Ωστόσο, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος της αμυγδαλών μειώνεται μετά την εφηβεία – ένας παράγοντας που μπορεί να αντιπροσωπεύει τις σπάνιες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας σε ενήλικες.

Μπορεί να συνιστάται αμυγδαλεκτομή για την πρόληψη συχνών, επαναλαμβανόμενων επεισοδίων αμυγδαλίτιδας. Η συχνή αμυγδαλίτιδα ορίζεται γενικά ως:

 1. Τουλάχιστον επτά επεισόδια κατά το προηγούμενο έτος
 2. Τουλάχιστον πέντε επεισόδια το χρόνο τα τελευταία δύο χρόνια.
 3. Τουλάχιστον τρία επεισόδια το χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια.

Η αμυγδαλεκτομή μπορεί επίσης να συνιστάται εάν:

 1. Μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί αμυγδαλίτιδα δεν βελτιώνεται με τη θεραπεία με αντιβιοτικά
 2. Μια λοίμωξη που οδηγεί σε μια συλλογή πύου πίσω από την αμυγδαλή (απόστημα αμυγδαλών) δεν βελτιώνεται με την ενδεδειγμένη θεραπεία

Επιπλοκές των υπερτροφικών αμυγδαλών

Οι αμυγδαλές μπορεί να μεγεθυνθούν μετά από συχνές ή επίμονες λοιμώξεις ή μπορεί να είναι φυσικά μεγάλες. Μια αμυγδαλεκτομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ακόλουθων προβλημάτων που προκαλούνται ή περιπλέκονται από διογκωμένες αμυγδαλές:

 1. Δυσκολία στην αναπνοή
 2. Διαταραγμένη αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου (αποφρακτική άπνοια ύπνου)

Άλλες ασθένειες σπάνιες των αμυγδαλών

Μια αμυγδαλεκτομή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων σπάνιων ασθενειών ή παθήσεων των αμυγδαλών, όπως:

1.Κακοήθεια σε μία ή και στις δύο αμυγδαλές ή υποψία κακοήθειας
2.Υποτροπιάζουσα αιμορραγία από αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια των αμυγδαλών
3.Σοβαρή κακή αναπνοή (δυσοσμία) που σχετίζεται με συλλογές τροφής στις κρύπτες των αμυγδαλών

Κίνδυνοι κατά ή μετά την αμυγδαλεκτομή

Η αμυγδαλεκτομή, όπως και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, έχει ορισμένους κινδύνους:

 1. Πρήξιμο. Το πρήξιμο της γλώσσας και της μαλακής οροφής του στόματος (μαλακή υπερώα) καθώς και της σταφυλής
 2. Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μεγαλύτερη από το σύνηθες αιμορραγία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και απαιτεί πρόσθετους χειρισμούς και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.
 3. Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Αιμορραγία μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της επούλωσης.
 4. Μόλυνση. Σπάνια, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη που απαιτεί περαιτέρω θεραπεία.

.

Οι ιατρικές πληροφορίες που πιθανότατα θα σας ζητηθούν πριν το χειρουργείο περιλαμβάνουν:

 1. Όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων  και των συμπληρωμάτων διατροφής που λαμβάνονται τακτικά
 2. Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ανεπιθύμητων ενεργειών στα αναισθητικά
 3. Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό αιμορραγικών διαταραχών
 4. Γνωστή αλλεργία ή άλλες αρνητικές αντιδράσεις σε φάρμακα, όπως αντιβιοτικά

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο γιατρό σας ή στο προσωπικό του νοσοκομείου για τον εαυτό σας ή εκ μέρους του παιδιού σας περιλαμβάνουν:

 1. Ποιοι είναι οι διατροφικοί μου περιορισμοί πριν από την επέμβαση;
 2. Ποια συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορώ να πάρω τις ημέρες πριν από την επέμβαση; Πότε μπορώ να πάρω την τελευταία δόση;
 3. Ποιος είναι ο αναμενόμενος χρόνος αποκατάστασης;
 4. Ποιοι περιορισμοί στις δραστηριότητες ή τη διατροφή πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης;

Μπορεί να απαιτηθούν συγκεκριμένες εξετάσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει μελέτη ύπνου εάν προορίζεται αμυγδαλεκτομή για τη θεραπεία αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, άλλων εμποδίων του αεραγωγού και ορισμένων άλλων παθήσεων.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

Επειδή μια αμυγδαλεκτομή γίνεται με γενική αναισθησία, εσείς ή το παιδί σας δεν θα αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Ο χειρουργός μπορεί να κόψει τις αμυγδαλές χρησιμοποιώντας μια λεπίδα (νυστέρι) ή ένα εξειδικευμένο χειρουργικό εργαλείο που χρησιμοποιεί θερμότητα ή υψηλής ενέργειας θερμότητα ή ηχητικά κύματα για να αφαιρέσει ή να καταστρέψει τους ιστούς και να σταματήσει την αιμορραγία.

Μετά το χειρουργείο

Κοινά ζητήματα μετά από αμυγδαλεκτομή περιλαμβάνουν τα εξής:

 1. Μέτριος έως έντονος πόνος στο λαιμό για μία έως δύο εβδομάδες
 2. Πόνος στα αυτιά, το λαιμό ή τη γνάθο
 3. Ναυτία και έμετος για λίγες μέρες
 4. Ήπιος πυρετός για λίγες ημέρες
 5. Κακή αναπνοή για έως και δύο εβδομάδες
 6. Πρήξιμο της γλώσσας ή του λαιμού
 7. Αίσθηση για κάτι κολλημένο στο λαιμό

Τα βήματα για τη διαχείριση του πόνου και την καλή ανάρρωση περιλαμβάνουν τα εξής:

 1. Φάρμακα. Πάρτε παυσίπονα σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού σας.
 2. Υγρά. Είναι σημαντικό να πάρετε πολλά υγρά μετά την επέμβαση για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Το νερό και τα παγάκια είναι καλές επιλογές
 3. Τρόφιμα. Τα ήπια τρόφιμα που είναι εύκολο να καταπιούν, όπως οι σούπες, είναι οι καλύτερες επιλογές αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. Τρόφιμα όπως το παγωτό και κρέμες μπορούν να προστεθούν στη διατροφή εάν είναι ανεκτά. Τα τρόφιμα που είναι εύκολο να μασηθούν και να καταπιούν πρέπει να προστεθούν στη διατροφή το συντομότερο δυνατό. Αποφύγετε όξινα, πικάντικα, σκληρά ή τραγανά τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή αιμορραγία.
 4. Ανάπαυση. Η ανάπαυση στο κρεβάτι είναι σημαντική για αρκετές ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση και οι επίπονες δραστηριότητες – όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία – θα πρέπει να αποφεύγονται για δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Εσείς ή το παιδί σας θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία ή στο σχολείο μετά την επανέναρξη μιας κανονικής διατροφής, τον κανονικό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και τη μη ανάγκη παυσίπονων. Μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν δραστηριότητες που πρέπει να αποφευχθούν.

Πότε να δείτε άμεσα τον χειρουργό σας ή να λάβετε επείγουσα φροντίδα

Προσέξτε για τις ακόλουθες επιπλοκές που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα:

 1. Αιμορραγία. Μπορεί να δείτε μικρά στίγματα σκούρου αίματος από τη μύτη ή στο σάλιο, αλλά οποιοδήποτε έντονο κόκκινο αίμα απαιτεί   άμεση αξιολόγηση και θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία.
 2. Πυρετός. Καλέστε το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε πυρετό 38,9 C ή υψηλότερο.
 3. Αφυδάτωση. Καλέστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε σημάδια αφυδάτωσης, όπως μειωμένη ούρηση, δίψα, αδυναμία, κεφαλαλγία,  ή ζάλη. Τα κοινά σημάδια αφυδάτωσης στα παιδιά περιλαμβάνουν την ούρηση λιγότερο από δύο ή τρεις φορές την ημέρα ή το κλάμα χωρίς δάκρυα.
 4. Αναπνευστικά προβλήματα. Ροχαλητό ή θορυβώδης αναπνοή είναι κοινή κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ανάρρωσης. Ωστόσο, εάν εσείς ή το παιδί σας δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, λάβετε επείγουσα φροντίδα.

Αποτελέσματα

Οι αμυγδαλεκτομές για τη θεραπεία επαναλαμβανόμενων βακτηριακών αμυγδαλίτιδας μειώνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του στρεπτόκοκκου και άλλων βακτηριακών λοιμώξεων. Αμυγδαλεκτομές για τη θεραπεία της ιογενούς αμυγδαλίτιδας έχουν μικρότερο όφελος.

Αμυγδαλεκτομές για τη θεραπεία αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και άλλες καταστάσεις που δεν σχετίζονται με λοιμώξεις μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα όταν άλλες στρατηγικές θεραπείας δεν ήταν επωφελείς.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Αλλεργική ρινίτιδα – Τι συμπτώματα έχει?

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε αλλεργιογόνα, όπως γύρη, σκόνη ή το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, οδηγώντας σε φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, δηλαδή του εσωτερικού της μύτης. Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:   Φτέρνισμα: Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανίσουν συχνό φτέρνισμα, […]

Περισσότερα

Αποθεραπεία μετά από χειρουργείο στραβού ρινικού διαφράγματος

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη χειρουργική αποκατάσταση του στραβού ρινικού διαφράγματος   Η αποκατάσταση μετά από διαφραγματοπλαστική μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την έκταση της χειρουργικής επέμβασης που εκτελείται. Ωστόσο, ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανάρρωσή σας:   Ξεκουραστείτε και αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα: Είναι […]

Περισσότερα

Κογχοπλαστική – Ποια είναι η διαδικασία

Τι είναι η κογχοπλαστική και πώς γίνεται;   Η κογχοπλαστική είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερτροφίας των ρινικών κογχών, η οποία είναι η διόγκωση των ρινικών κογχών, των δομών μέσα στη μύτη που βοηθούν στο φιλτράρισμα, τη θέρμανση και την εφύγρανση του αέρα που αναπνέουμε. Η υπερτροφία των κογχών μπορεί […]

Περισσότερα