Το 50% των βαρήκοων παιδιών προέρχεται από την ομάδα των νεογνών, γι’ αυτό το λόγο ο έλεγχος της ακοής πρέπει να ξεκινά με τη γέννηση του παιδιού. Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται με απώλεια ακοής ανήκουν σε οικογένειες χωρίς ιστορικό απώλειας ακοής.
Πως γίνεται ο ακοολογικός έλεγχος;
Ο ακοολογικός έλεγχος γίνεται με τη μέθοδο των ωτοακουστικών εκπομπών. Με ακίνδυνο και ανώδυνο τρόπο, ενώ το μωρό κοιμάται, καταγράφονται τα ηχητικά κύματα που παράγονται στο έσω ους, με χρήση ειδικού φορητού εξοπλισμού.
Η όλη εξέταση διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Σε περίπτωση καταγραφής παθολογικών ωτοακουστικών εκπομπών, ο ιατρός παραπέμπει το νεογνό για περαιτέρω έλεγχο και κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Γιατί είναι σπουδαίος ο έλεγχος της ακοής νωρίς;
Η έγκαιρη διάγνωση στα παιδιά με βαρηκοϊα, μέχρι την ηλικία των 6 ετών, θα συμβάλλει ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν ικανοποιητικές γλωσσικές και μαθησιακές δεξιότητες.
Αν υπάρχει ακοολογικό πρόβλημα το οποίο δε λάβει έγκαιρη θεραπεία και παρέμβαση, θα παρουσιαστούν σοβαρές διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού.
Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να μιλούν, αρκεί να μπορούν να ακούν. Μας δίνεται η δυνατότητα λοιπόν να βρίσκουμε εκείνα τα νεογνά με προβλήματα ακοής και να μπορούμε να τα βοηθήσουμε την καταλληλότερη περίοδο (το πρώτο έτος ζωής είναι σημαντικό για τη λήψη και επεξεργασία των ακουστικών ερεθισμάτων από τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου) ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ακοής και λόγου στην διάρκεια της ανάπτυξής τους.