Γενικά
Η ρινορραγία ή επίσταξη συμβαίνει όταν μικροσκοπικά αγγεία της ρινικής κοιλότητας ΄΄σπάσουν΄΄- υποστούν ρήξη. Η ρινορραγία είναι πολύ συχνό φαινόμενο και αφορά πολλούς ανθρώπους σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής τους, συγκεκριμένα αφορά πιο συχνά παιδιά 2 έως 10 ετών και ενήλικες 50 έως 80 ετών.
Υπάρχουν 2 τύποι ρινορραγίας, η πρόσθια και η οπίσθια. Πρόσθια αιμορραγία είναι εκείνη που προέρχεται από το πρόσθιο μέρος της ρινικής κοιλότητας και οπίσθια αυτή που προέρχεται από το πίσω μέρος του εσωτερικού της μύτης.
Οι πρόσθιες ρινορραγίες ξεκινούν με ροή αίματος από το ένα συνήθως ή και τα δύο ρουθούνια όταν κανείς κάθεται ή στέκεται όρθιος.
Οι οπίσθιες ρινορραγίες μπορεί να ξεκινήσουν από ένα ψηλό και βαθύ τμήμα της μύτης και να ρέουν πίσω στο λαιμό ακόμη και όταν ο ασθενής κάθεται ή στέκεται όρθιος.
Οι περισσότερες ρινορραγίες είναι πρόσθιες και προέρχονται από ένα σημείο του ρινικού διαφράγματος που έχει πολύ πλούσια αιμάτωση και μπορεί εύκολα να υποστεί βλάβη. Ένας ερεθισμός από ένα δυνατό φύσημα της μύτης ή ένα ξύσιμο της μύτης από ένα οξύαιχμο νύχι είναι ικανά να προκαλέσουν ρινορραγία.
Επίσης, οι πρόσθιες ρινορραγίες είναι πολύ συχνές σε ξηρά κλίματα ή κατά τη χειμερινή περίοδο όταν πολύ ζεστοί εσωτερικοί χώροι αφυγραίνουν το ρινικό βλεννογόνο, γεγονός το οποί κάνει τα αγγεία πιο ευάλωτα στο να υποστούν ρήξη.
Λόγοι συχνών και επανειλημμένων ρινορραγιών:
Αλλεργίες, φλεγμονές και ξηρότητα περιβάλλοντος που προκαλούν κνησμό(φαγούρα)
Πολύ δυνατό και συχνό φύσημα της μύτης
Προβλήματα πήξης του αίματος κληρονομικής ή γενετικής φύσεως
Φάρμακα που καθυστερούν την πήξη του αίματος (Pradaxa, Xarelto, κουμαρινικά, αντιφλεγμονώδη όπως ιβουπροφένη ή ασπιρίνη)
Κατάγματα της μύτης ή του κρανίου
Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι
Κληρονομική αιμορραγική τηλεαγγειεκτασία
Είναι σημαντικό να καθοριστεί αρχικά αν η ρινορραγία είναι πρόσθια ή οπίσθια. Οι οπίσθιες γενικά είναι πιο σοβαρές και μπορεί να χρειαστούν αντιμετώπιση στο χειρουργείο και μετέπειτα νοσηλεία.
Γενικότερα η άσκηση πίεσης με χαρτομάντηλο ή γάζα στο σημείο της αιμορραγίας για κάποια λεπτά (συνήθως 5) και σε όρθια θέση, κατά την οποία το κεφάλι είναι σε υψηλότερο επίπεδο από την καρδιά και με μία κλίση προς τα εμπρός ώστε το αίμα να μην ρέει πίσω στο λαιμό θα σταματήσει τη ρινορραγία σε άτομα που δεν έχουν προβλήματα με την πήξη του αίματος.
Μη βάζετε τίποτα μέσα στη μύτη σας όπως γάζες ή αιμοστατική αλοιφή παρά μόνο ένα αποσυμφορητικό αν έχετε (π.χ otrivin) και σφίξτε τη μύτη σας μπροστά με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας για 5 λεπτά. Αν δεν σταματήσει η ρινορραγία τότε ξαναπροσπαθήστε για άλλα 10 λεπτά και αν πάλι δεν σταματήσει τότε επισκεφτείτε τον ΩΡΛ σας.
Ο ΩΡΛ ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να τοποθετήσει κάτι ειδικά σφουγγαράκια μέσα στη μύτη ή να “κάψει” το σημείο της ρινορραγίας με διαθερμία ή κάποια καυστική χημική ουσία.
Οι οπίσθιες ρινορραγίες είναι πολύ πιο σπάνιες και αφορούν κυρίως μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, ανθρώπους με αρτηριακή υπέρταση, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις.
Η μεγάλη διαφορά τους από τις πρόσθιες ρινορραγίες είναι ότι δεν σταματούν με την πίεση στο πρόσθιο μέρος της μύτης αλλά ούτε και με τη χρήση αποσυμφορητικού. Για το λόγο αυτό είναι κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από τον ειδικό ΩΡΛ.
- Όθωνος 99, Κηφισιά
- 210.80.86.930
- Ηπείρου 76, Λάρισα 412 22
- 2410.61.88.11