Όθωνος 99, ΚηφισιάΔέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού210.80.86.930

Οπισθορινική καταρροή

Τι είναι

Η οπισθορινική καταρροή είναι ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα και προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό. Η κατάσταση αυτή μας απασχολεί ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και ως ιατρικό κλινικό πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Φυσιολογικές ρινικές εκκρίσεις

Το περιβάλλον του εσωτερικού της μύτης, συμπεριλαμβανομένων των παραρρίνιων κοιλοτήτων πρέπει να είναι υγρό. Η μύτη και οι παραρρίνιοι κόλποι παράγουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες υγρασίας., η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δομών αυτών στην απομάκρυνση μικροοργανισμών από το ρινικό βλεννογόνο (εσωτερικό της μύτης). Η φυσιολογική αυτή έκκριση από τη μύτη οδηγείται μέσω μικροσκοπικών τριχιδίων προς τα πίσω στο λαιμό και από εκεί στο στομάχι, όπου ακολουθεί η πέψη.

Λεπτόρρευστες εκκρίσεις

Φυσιολογικά, η ρινική έκκριση που συμβαίνει καθημερινά δεν γίνεται αντιληπτή από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν όμως η ποσότητα των ρινικών εκκρίσεων υπερβεί του φυσιολογικού, τότε καλείται κανείς να φυσήξει τη μύτη του ή και να τις καταπίνει συχνά, γεγονός που προάγει τον εκνευρισμό του. Οι λεπτόρρευστες εκκρίσεις είναι συχνά σημάδι αλλεργιών γενικά, αλλεργικής ρινίτιδας ειδικότερα ή και κρυολογήματος. Αν οι εκκρίσεις αυτές συνεχίζονται για πάνω από 7 με 10 ημέρες πρόκειται πιθανόν για αλλεργία.

Επιπλέον, ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί μεγάλες ποσότητες λεπτόρρευστων εκκρίσεων είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

Παχύρρευστες εκκρίσεις

Οι παχύρευστες εκκρίσεις είναι συνήθεις στη χειμερινή περίοδο. Ο ζεστός αέρας των κλειστών χώρων είναι λιγότερο υγρός και αυτό δημιουργεί πιο παχύρευστες εκκρίσεις, με αποτέλεσμα δυσκολία στην κατάποση και αίσθημα πόνου ή καύσου στο λαιμό.

Αν παρατηρήσετε πράσινη ή κίτρινη χροιά στις ρινικές σας εκκρίσεις, αυτό μπορεί να είναι λοίμωξης της ρινός και των παραρρίνιων κόλπων. Πιείτε πολλά υγρά και πάρτε ένα αποσυμφορητικό για τη μύτη σας. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί και προστεθεί πόνος στην περιοχή των ιγμορείων και των μετωπιαίων κόλπων, αίσθημα βάρους στο πρόσωπο ή πονοκέφαλοι τότε μία επίσκεψη στον ΩΡΛ οπωσδήποτε θα βοηθήσει.

Ιατρείο Αθήνας
Ιατρείο Λάρισας

Επικοινωνήστε μαζί μας

για οποιαδήποτε απορία