Γενικά
Ως εμβοές ή βουητά ορίζουμε την αντίληψη κάποιου είδους ήχου μέσα στο ένα ή και στα δύο αυτιά μας. Ο ήχος αυτός μπορεί να περιγράφεται ως κουδούνισμα, σφύριγμα, φύσημα, νερό που τρέχει, παλμός ή ‘τζιτζίκια’ και να είναι συνεχής ή διαλείπων, να γίνεται δηλαδή αντιληπτός κάποια λεπτά ή ώρες μέσα στη μέρα. Είναι αρκετά συχνό πρόβλημα αφού αφορά 1 στους 5 περίπου ανθρώπους και συνηθέστερα άντρες σε προχωρημένη ηλικία.
Παρά το γεγονός ότι οι εμβοές είναι ένα αρκετά ενοχλητικό αίσθημα, συνήθως δεν αποτελεί σημάδι σοβαρής επικείμενης νόσου. Οπωσδήποτε υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστούν οι εμβοές και να μετριαστεί ο αντίκτυπος αυτών στην καθημερινή μας ζωή.
Για τη διερεύνηση των εμβοών είναι απαραίτητος ο διεξοδικός ακοολογικός έλεγχος στο χώρο του ιατρείου. Με βάση αυτόν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την αιτία και τη φύση του προβλήματος και να προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης.
Αίτια των εμβοών
Οι εμβοές συνήθως προκαλούνται από βλάβη στα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του αυτιού μας. Όταν τα κύτταρα αυτά καταστραφούν ή υποστούν ‘’σοκ’’, τότε αλλάζουν το σήμα που στέλνουν στον εγκέφαλο. Αυτό κάποιες φορές προκαλεί τα λεγόμενα βουητά στον ασθενή.
Η καταστροφή των τριχωτών κυττάρων μπορεί να είναι αποτέλεσμα της
1. μεγάλης ηλικίας του ασθενούς (πρεσβυακουσία),
2. της έκθεσης του ατόμου σε πολύ δυνατό θόρυβο – η μακροχρόνια έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο (π.χ κομπρεσέρ, πυροβολισμοί ή δυνατή μουσική) ή η απότομη έκθεση σε υψηλό θόρυβο (π.χ. έκρηξη) μπορεί να οδηγήσει σε βαρηκοΐα συνοδευόμενη από βουητά,
3. της λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων,
4. τραυματισμού ή
5. υποκείμενης νόσου του συστήματος ακοής (π.χ. νόσος Meniere, ωτοσκλήρυνση, όγκος της ακουστικής οδού, βλάβη των αγγείων, νευρολογική διαταραχή ή κληρονομική νόσος του έσω ωτός)
Μερικές φορές η βλάβη είναι παροδική αλλά το βουητό μόνιμο.
Σπανιότερα το βουητό μπορεί να μην οφείλεται σε πρόβλημα του συστήματος ακοής αλλά σε παθολογία της κροταφογναθικής άρθρωσης, μεγάλου ψυχολογικού στρες ( π.χ κατάθλιψη) ή τραυματισμών του τραχήλου.
Ώση των εμβοών
Είναι απαραίτητο να γίνει η διερεύνηση των εμβοών για να αποκλειστεί τυχόν σοβαρή υποκείμενη νόσος. Εκτός από τον ακοολογικό έλεγχο στο χώρο του ιατρείου ο ιατρός μπορεί να συστήσει μια πιο ειδική εξέταση, κυρίως απεικονιστική, όπως είναι για παράδειγμα η μαγνητική ή η αξονική τομογραφία.
Αντιμετώπιση των εμβοών
Η αντιμετώπιση του προβλήματος αφορά στη θεραπεία υποκείμενου νοσήματος αλλά και των βουητών καθ΄ εαυτών.
1. Βαρηκοΐα – Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν το σύμπτωμα των εμβοών σε ανθρώπους με πρεσβυακουσία καθώς επεξεργάζονται τον εξωτερικό ήχο και τον κάνουν πιο δυνατό και σαφή με αποτέλεσμα το βουητό να είναι λιγότερο αντιληπτό.
Άλλοι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από κάποιο χειρουργείο αν το πρόβλημα αφορά σε άλλη αιτία εμβοών (ωτοσκλήρυνση)
Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μία συσκευή βελτίωσης της ακοής και ανακούφισης από τυχόν βουητά για πολύ μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα ή κώφωση που αφορά κυρίως μικρά παιδιά αλλά και ενήλικες.
2. Φάρμακο – Αν το αίτιο των βουητών είναι κάποιο φάρμακο, τότε η διακοπή του φαρμάκου είναι η λύση.
3. Κατάθλιψη – Η κατάθλιψη είναι κοινό πρόβλημα σε ανθρώπους με βουητά. Η θεραπεία με αντικαταθλιπτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει το βουητό.
4. Αυπνία – Φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές της καθημερινότητας του ανθρώπου που μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα της αυπνίας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των βουητών.
5. Στρες – Η μείωση του στρες με διάφορους τρόπους ( αγχολυτικά φάρμακα, βελονισμός, βότανα για χαλάρωση π.χ τίλιο, φασκόμηλο, χαμομήλι, μείωση της καφεΐνης και άλλα).