Το βράγχος φωνής ή βραχνάδα μπορεί να οφείλεται σε λειτουργικά ή οργανικά αίτια. Κάθε ασθενής με βράγχος φωνής πρέπει να εξετάζεται και να διαγιγνώσκεται. Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, κάθε ασθενής με βράγχος φωνής πάνω από 2 εβδομάδες πρέπει να υποβάλλεται σε μία πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση, ιδιαίτερα αν υπάρχει ιστορικό καπνού και αλκοόλ.
Τι είναι τα σωληνάκια του αερισμού;
Τα αίτια της βραχνάδας τα κατατάσσουμε στις παρακάτω κατηγορίες
- Οξεία λαρυγγίτιδα, νόσος αυτοπεριοριζόμενη που σχετίζεται με οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή απότομη και οξεία χρήση της φωνής
- Χρόνια λαρυγγίτιδα, νόσος που σχετίζεται με ερεθιστικές ουσίες για τον λάρυγγγα, χρόνια λοίμωξη (π.χ από μύκητες) ή μακροχρόνια κατάχρηση της φωνής
- Καλοήθεις βλάβες των φωνητικών χορδών – φωνητικά κομβία (κάλοι φωνητικών χορδών), πολύποδας λάρυγγα, οζίδια, κύστεις
- Κακοήθεια
- Νευρολογικές διαταραχές
- Λειτουργικά ζητήματα – μη οργανικά (δεν υπαρχει δηλαδή εμφανής βλάβη στην απεικόνιση που να προκαλεί το πρόβλημα ,αλλά το θέμα είναι πώς χρησιμοποιείται ο λάρυγγας)
- Συστηματικά νοσήματα (σπάνια: αμυλοείδωση, αυτοάνοσα νοσήματα)
Αντιμετώπιση
Οι τρόποι αντιμετώπισης του βράγχους φωνής ποικίλουν και εξαρτώνται από την υποκείμενη νόσο. Στις γενικές αρχές αντιμετώπισης περιλαμβάνονται: αφωνία, λογοθεραπεία ή θεραπεία φώνησης, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργείο.
Η αφωνία χρησιμοποιείται για την οξεία λαρυγγίτιδα, την ενδοχορδική αιμορραγία (αιμορραγία μέσα στις φωνητικές χορδές) και άλλες καταστάσεις, στις οποίες υπάρχει οίδημα και διόγκωση του λάρυγγα. Κατά την περίοδο αφωνίας συνιστούμε στον ασθενή να μην ψιθυρίζει και να μην προσπαθεί καθόλου να παράγει φωνή γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ουλώδης ιστός και να μειωθεί το εύρος της γλωττίδας (άνοιγμα) του λάρυγγα – πρόβλημα στην αναπνοή. Η διάρκεια της αφωνίας είναι από 1 έως κάποιες εβδομάδες ανάλογα με το πρόβλημα και το κατά πόσο χρειάζεται ο ασθενής τη φωνή του.
Η θεραπεία της φωνής περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές από ειδικούς λογοθεραπευτές, ώστε ο πάσχον να προσαρμοστεί στο πρόβλημα. Η θεραπεία της φώνησης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως οι κάλοι των φωνητικών χορδών και λειτουργικά νοσήματα του λάρυγγα όπως η δυσφωνία μυικής τάσης.
Στη φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνονται αντιβιοτικά, κορτιζόνη, βλεννολυτικά, θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.
Η χειρουργική παρέμβαση αφορά συγκεκριμένα νοσήματα όπως η παράλυση των φωνητικών χορδών διαφόρων αιτιών, καλοήθεις βλάβες όπως ο πολύποδας του λάρυγγα και η κακοήθης νόσος.
Η χειρουργική επέμβαση των φωνητικών χορδών περιλαμβάνει πάντα τη μικρολαρυγγοσκόπηση. Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι η εξέταση των χορδών και της βλάβης τους με τη βοήθεια του λαρυγγοσκόπιου και του μικροσκόπιου με τον ασθενή σε γενική αναισθησία. Έτσι γίνεται εμφανής κάθε λεπτομέρεια των δομών του λάρυγγα και κυρίως των φωνητικών χορδών. Η παρέμβαση στις φωνητικές χορδές απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς και ακρίβεια των κινήσεων του χειρουργού. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μικρολαρυγγοσκόπηση. Καμία τομή δε γίνεται εξωτερικά. Ο ασθενής μπορεί αμέσως μετά το χειρουργείο να μιλήσει αρκεί να έχει επέμβει ο χειρουργός μόνο στη μία εκ των δύο χορδών. Αν εχουν χειρουργηθεί και οι δύο φωνητικές χορδές, τότε ο χειρουργός θα συστήσει στον ασθενή για κάποιο διάστημα αφωνία.
- Όθωνος 99, Κηφισιά
- 210.80.86.930
- Ηπείρου 76, Λάρισα 412 22
- 2410.61.88.11