Όθωνος 99, Κηφισιά 210.80.86.930 Ηπείρου 76, Λάρισα 2410618811 Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

Αμυγδαλές - Κρεατάκια

 

Tι είναι η αμυγδαλεκτομή και τι η αδενοτομή (κρεατάκια);

Αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται υπό γενική αναισθησία οι παρίσθμιες αμυγδαλές, τμήματα μαλακού ιστού στο λαιμό που παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.

Αδενοτομή είναι η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), που βρίσκονται σε υψηλότερο ανατομικά σημείο από τις αμυγδαλές.

Ο χειρουργός μπορεί να διενεργήσει τη μία από τις δύο επεμβάσεις ή και τις δύο. Αυτό εξαρτάται από τα συμπτώματα και άλλους παράγοντες.

Γιατί να χρειαστεί ένα παιδί να υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή ή αδενοτομή;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες εκ των οποίων οι 2 πιο κοινές είναι:

  • Υπνική άπνοια – Ευμεγέθεις παρίσθμιες αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις εμποδίζουν το παιδί να αναπνεύσει φυσιολογικά όταν κοιμάται. Όταν κάποιος σταματάει να αναπνέει για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στην ιατρική ονομάζουμε την κατάσταση ‘’υπνική άπνοια’’. Παιδιά με σοβαρού βαθμού υπνική άπνοια έχουν προβλήματα ανάπτυξης και μάθησης. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιαστούν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί.
  • Πολλές αμυγδαλίτιδες/ωτίτιδες – Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει τότε το χειρουργείο είναι λύση.

Τι περιλαμβάνει η αμυδγαλεκτομή και τι η αδενοτομή;

Ο γιατρός σας θα σας δώσει προεγχειρητικές οδηγίες. Το παιδί δεν πρέπει να πιει και να φάει κάποιες ώρες πριν το χειρουργείο.

Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να πάνε σπίτι κάποιες ώρες μετά το χειρουργείο αν η μετεγχειρητική τους πορεία εξελίσσεται ομαλά.

Κατά το χειρουργείο το παιδί δεν νιώθει τίποτα καθώς η επέμβαση λαμβάνει χώρα με το παιδί σε γενική αναισθησία.

Τι να περιμένω μετά το χειρουργείο του παιδιού μου?

Το παιδί σας μπορεί να έχει κάποια ενόχληση του στομάχου του για 1 με 2 μέρες. Επιπλέον, θα νιώθει κάποιου βαθμού ενόχληση στο λαιμό του, κυρίως όταν θα καταπίνει. Γενικά τα παιδιά αναρρώνουν με πολύ ταχύ ρυθμό.

Ίσως το παιδί σας χρειαστεί να μείνει σπίτι κάποιες μέρες μετά το χειρουργείο για καλύτερη ανάρρωση. Αθλητικές δραστηριότητες και πολύ έντονα παιχνίδια θα πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Επίσης η επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι με βήχα, πυρετό και ρινικές εκκρίσεις θα πρέπει να αποφεύγεται για 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Τα περισσότερα παιδιά έχουν άσχημη αναπνοή μετά το χειρουργείο. Αυτό είναι επόμενο και θα περάσει μέσα σε 2 εβδομάδες από την επέμβαση.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να νιώσει καλύτερα;

Μετά το χειρουργείο μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας:

  1. Πολλά υγρά – Μπορείτε να δώσετε νερό ή χυμό ή και τα δύο στο παιδί σας. Είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί σας να πιει πολλά υγρά ακόμη και αν το παιδί δε νιώθει ότι διψάει.
  2. Παυσίπονα σε μορφή σιροπιού – παρακεταμόλη (depon,panadol) ή ιβουπροφένη (algofren) – Μην δίνετε ασπιρίνη ή φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Στα παιδιά η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει μία σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Reye. Επίσης η ασπιρίνη αυξάνει την πιθανότητα αιμορραγίας μετά το χειρουργείο.
  3. Μαλακά φαγητά – μαλακό ψωμί, πουρέ πατάτας, κρέμα, σούπα

Πότε χρειάζεται να απευθυνθώ στον ιατρό μου μετά το χειρουργείο;

Καλέστε τον ιατρό σας αν το παιδί σας:

  1. Αιμορραγήσει από το στόμα- Μικρή ποσότητα αίματος στο σάλιο είναι φυσιολογικό. Αν όμως δείτε μεγάλη ποσότητα αίματος πηγαίνετε το παιδί αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
  2. Δεν μπορεί καθόλου να πιει υγρά
  3. Κάνει συνεχείς εμετούς και δε βελτιώνεται καθώς περνούν οι ώρες
  4. Έχει υψηλό πυρετό
  5. Έχει πονόλαιμο ή πόνο στο αυτί που δεν βελτιώνεται μετά από 1 με 2 εβδομάδες ή επιδεινώνεται